Низькі ціни на промислові яблука, що йдуть на виробництво соків, цілком обґрунтовані, вважає Андрій Ярмак, економіст аналітичного відділу ФАО. Про це він розповів сьогодні на конференції в Кам’янець-Подільському, передає «Інфо-Шувар».

За очікуваннями експерта, у перспективі цей сегмент скорочуватиметься, а ціни на промислові яблука будуть тільки знижуватися. І не дивно, адже попит на відновлені соки, які виготовляються із яблучного концентрату, падає з кожним роком.

«За останні 6 років ринок яблучного концентрату скоротився майже на 40%. Безумовно це торкнулось і України, ми поступово і впевнено скорочуємо його експорт», — говорить Ярмак.

У світі відновлені соки фактично вже прирівняли до «некористних» солодких газованих напоїв. Все частіше їх витісняють овочеві соки та питні йогурти. «Отже, відновлений сік вже знизився до категорії дешевих продуктів і для його виробництва потрібна буде дешева сировина»,  — констатує фахівець.

Українські фермери все ще дуже велику увагу приділяють продажам  промислового яблука, але де-факто воно є відходом виробництва. Виробник має робити все, аби такого яблука було менше.

Бо якщо десь і можна заробити в яблучному виробництві, то лише на продажах фруктів преміальної якості.

До слова, цьогоріч в Україні та ЄС сформувались критично низькі ціни на промислові яблука —  0,04-0,05 $/кг. Це дуже обурило виробників Польщі та України, така ціна не дозволить їм навіть компенсувати витрати на збирання, які суттєво зросли за останні 3 роки.

При цьому переробники впевнені, що ціна на сировину суттєво не зміниться цього сезону, тому що попит на концентрат в країнах  ЄС  поки що досить низький, європейські сокові заводи мають великі перехідні запаси концентрат з минулого сезону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...