Європейці готові купувати українську фіолетову спаржу за €7-8. Фермери, які візьмуться вирощувати надранню, зможуть конкурувати з теплими країнами, повідомив Володимир Білко, агроном-консультант, пише Ukrainefood.

За його словами, вирощувати фіолетову спаржу не складніше, ніж зелену. Оптова ціна на останню нині коливається у межах 120-150 грн (до €5).

«В Україні – більш ніж задовільні умови для вирощування спаржі. Наші ґрунти значно родючіші, ніж у Нідерландах, Данії, Німеччині», – зазначив Білко.

Також додав, що нині статусу «зимових» монополістів набули такі країни як Мексика Чилі, Перу, адже експортують її на місяць раніше. Ми маємо більше сонячних днів, тож спаржеві плантації можуть «жити» довше, ніж європейські: не 8-10 років, а 15-20.

«До того ж теплиць для вирощування рослини у нас більш ніж достатньо. Є можливість продавати культуру практично органічною», – розповів фахівець.

Відмова від використання хімічних засобів захисту рослин зробить її рентабельною та перспективною.

На думку експерта, кроком вперед буде і переробка. Це може бути спаржевий порошок, консервація, морожена спаржа, сушка. За умов оптимізації технології це буде вигідно.

Входження у цей бізнес є дороговартісним, тому на блискавичний результат розраховувати не варто. Тут необхідні кооперація та дружні ринкові відносини. Усе заладиться, якщо виробники спаржі будуть не конкурентами, а друзями. Тоді не буде й демпінгування цін. 

«Нині співвітчизники забезпечують себе спаржею на 25%. Експорт стане можливим лише, якщо площа плантацій, які вийшли на пік урожайності, сягне 1 тис. га», – повідомив Білко.

Це буде рентабельно, навіть якщо ціна впаде до 80 грн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спаржа може вигідно замінити тепличникам дешеві огірки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.