Фото: latifundist.com

Працівники лабораторій на приватних хлібоприймальних підприємствах Вінниччини поширюють чутки про великий відсоток хворого на сажковий грибок зерна озимої пшениці задля зниження ціни на неї, стверджує Микола Ткачук, керівник департаменту агропромрозвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації, передає «Голос України».

За його словами, інформація про це не може бути правдивою, адже понад 70% зібраного у області збіжжя належить до продовольчого зерна і воно не може бути зараженим.

Лабораторії, що поширюють інформацію про неякісне зерно, використовують аргумент про підвищену вологість, яка ніби-то стала причиною розповсюдження сажки, проте Олександр Корнійчук, кандидат сільськогосподарських наук, директор Вінницького інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, стверджує, що це не обов’язкова передумова, адже захворювання може поширюватися і у посушливе літо.

За словами Корнійчука, наукові співробітники моніторили стан посівів у області протягом усього періоду розвитку колосових культур і жодних передумов до розвитку грибка виявлено не було. Більше того, на його запитання, який сам вид грибка виявили під час обстежень, жодна з лабораторій відповісти не змогла.

Корнійчук говорить, що у перевірених науковцями інституту зразках зерна, не виявлено ні хвороб, ні навіть їх ознак. Це легко пояснити тим, що аграрії використовують дуже потужні хімічні препарати які ефективно борються зі збудниками хвороб, незалежно від того, де вони перебувають — у зародку зернівки чи на її поверхні.

Дослідження зерна також провели у лабораторії Вінницького управління Держпродспоживслужби. Для перевірки було відібрано по шість зразків зерна насіннєвого та товарного. Лише у одному зі зразків товарного зерна було виявлено незначний відсоток грибкових спор. За словами Григорія Сидорука, керівника управління Держпродспоживслужби, цей відсоток був у межах допустимих норм.

Нагадаємо, у зв’язку з тим, що цьогорічні жнива перервала дощова погода, українські аграрії занепокоїлися якістю зерна нового урожаю та кількістю продовольчого зерна. Зважаючи на неврожай пшениці та ріст ціни на неї у інших країнах, та передбачаючи активний експорт зерна з України, міністерство аграрної політики і продовольства запропонувало обмежити експорт пшениці 1-5 класу до 8 млн тонн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.