В американському місті Міннеаполіс влада дозволила людям збирати дикі горіхи, фрукти, ягоди та іншу їстівну рослинність в міських парках, повідомляє The Guardian.

Ключовим трендом, що набирає популярність в США, є “харчові” ліси — спеціально посаджені райони, призначені для збору диких їстівних культур.

В Нью-Йорку є Swale — плавучий ліс на баржі площею близько 5 тис. кв. м. Такий же планує створити і штат Філадельфія. Обидва проекти натхненні найбільшим “харчовим” лісом в Америці — Beacon Food Forest в Сіетлі, який забезпечує цей відносно бідний південний район міста безкоштовною та живильною їжею.

Ліс — у державній власності, але підтримують його ентузіасти-добровольці. «Тут росте близько 600 видів рослин, придатних в їжу, включаючи їстівні бур’яни», — каже один із засновників “харчового” лісу Глен Херліхі.

Але так було не завжди. Стів Брілл — найвідоміший збирач дикорослинної їжі в Нью-Йорку, якого таблоїди назвали «Людина, що з’їла Манхеттен», був заарештований за свою діяльність в 1986 році.

Сьогодні Брілл підпільно водить групи людей, які хочуть обривати дерева й кущі, в нью-йоркський Центральний парк. Там це, як і раніше, є незаконним. Однак тепер спіймані любителі обривати федеральні сади відбуваються штрафами.

Ленгдон Кук — ще один лідер зростаючого урбаністичного руху збирачів їжі написав про це книгу «Жир землі». Це путівник для тих, хто хоче безкоштовно та ситно, а головне, безпечно поласувати міськими бур’янами та іншими дарами природи.

«Золоте правило: якщо не знаєш, що це — не їж!», — попереджає Кук.

Згідно з дослідженням Університету Джона Хопкінса в Балтіморі, голодних бездомних серед тих, хто «об’їдає» парки, — меншість. В основному це жителі мегаполісу, що засиділися в інтернеті, зголодніли по сонячному світлу та прагнуть спілкування з природою.

Американські батьки заохочують дітей до цього заняття — воно відриває їх від планшетів і смартфонів.

«Це смачно, як сир!» — каже восьмирічний житель Сіетла Джаспер, пережовуючи фіалки з газону в Beacon Food Forest. Жителі «кам’яних джунглів» тепер знають, що ці квіти не просто красиві, а й смачні, і до того ж, багаті вітамінами А і С.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.