Білий столовий виноград українського виробництва порівняно з минулим роком подешевшав вдвічі. Якщо торік в кінці липня ціни становили 65 грн/кг, то зараз вони знаходяться на рівні 30 грн, повідомляє Український клуб аграрного бізнесу з посиланням на дані «Інфо-Шувар».

В УКАБ зазначають, що зниженню цін посприяли погодні умови, які дали фермерам можливість зібрати високий врожай. Як наслідок – ринок перенаситився продуктом, ціни впали.

Подовжити термін реалізації винограду в очікуванні кращої ціни оператори ринку не можуть, бо немає відповідних сховищ. Та й узагалі потужностей зберігання, оснащених сучасними холодильними камерами, в Україні дуже мало.

Це унеможливлює шанс фермерів отримати більший прибуток від реалізації в неактивний сезон, скаржаться виробники.

В УКАБ зазначають, що площі під виноградниками в останні роки знижуються. Якщо у 2013-му році вони оцінювалися в 67 тис. га, то зараз складають 41 тис. га. Проте урожай, зібраний у 2017-му, на 8% перевищив результат попереднього року.

Досягти високого валу фермерам допомагає покращення технологій вирощування. Торік урожайність винограду становила уже 99 ц/га, тоді як раніше збирали 86-92 ц.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.