Валовий збір суниці садової в Україні цьогоріч зросте з 55 тис. т до 63 тис. т, тобто майже на 15%. Про це йшлося в ефірі AgroFM з посиланням на Олександра Хорєва, експерта плодоовочевих ринків та аналітика ФАО.

Проте фахівець зазначає, що не все вирощене потрапило на ринок. Через подорожчання робочої сили частина низькоякісного врожаю лишилася прямо в полях.

Більшим цьогоріч оцінюється і врожай малини — 36 тис. т порівняно з торішніми 34 тис. т. Але більше – не завжди краще. Аби втримати ціни, виробникам доведеться шукати нові канали реалізації.

Серед можливих Хорєв називає експорт, переробку та продажі на внутрішній ринок. Проте кожен з каналів вимагає певних зусиль від виробника, а останній не завжди готовий надати необхідну продукцію у потрібному обсязі.

Також доцільним було б розширення асортименту, тому фермерам радять вирощувати ягоду як у закритому, так і відкритому ґрунті, включаючи і традиційні, і ремонтантні сорти. Це дозволить значно розширити сезон реалізації.

Аналітик розповідає, що торік через низьку пропозицію суниці продажі ягоди значно скоротилися і на експорт, і на переробку. Виробники були задоволені цінами, і це не спонукало їх до пошуку альтернативних каналів збуту. Сьогодні ж ситуація виглядає інакше: фермери розуміють, що є всі перспективи для отримання великих обсягів ягід, і такі канали, як переробка і експорт для них є просто необхідними.

Разом з тим Хорєв виділяє позитивну тенденцію — з кожним роком все більше ягоди, особливо суниці, вдається реалізувати свіжою через супермаркети. Виробники підбирають все більш вдалі сорти для свіжого ринку, використовують правильну тару та технологію охолодження.

Щодо цін, то у ФАО очікують, що в разі зниження темпів експорту та продажів на переробку виробники не зможуть тримати за суницю навіть 25 грн/кг ($0,9/кг). У минулому сезоні середня ціна була зафіксована на рівні 27 грн/кг ($1/кг).

За малину торік отримували в середньому 30 грн/кг ($1,1/кг). Цьогоріч відсотків 10 ціни буде втрачено.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...