Українські молочні заводи за перше півріччя 2018 року отримали на переробку 2,1 млн т сировини базової жирності. Це майже на 4% менше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомляє Асоціація виробників молока (АВМ).

Проте якість молока, що здавалось на переробку, за цей період покращилася.

Як зазначають в АВМ, із загального обсягу сировини 1,4 млн т або 67% надійшло від сільськогосподарських підприємств, і лише 583 тис. т отримано від населення.

Частка молока ґатунку екстра зросла з 15,6% до 21%, вищого ґатунку — з 35,8 до 38,9%.

Аналітики констатують, що вперше за всю історію частка молока вищого ґатунку стала найбільшою та витіснила перший ґатунок — 33,9% проти 40,4% торік.

Другого сорту на переробку надійшло лише 6%.

Найбільше молока ґатунку екстра закуплено на Полтавщині (50 тис. т) та Київщині (29 тис. т).

Нагадаємо, з 2020 року в Україні заборонять переробляти молоко другого сорту. Деякі заводи перестануть його приймати уже з 2019-го.

Аби підвищити якість молока від підсобних господарств населення, тваринник пропонують обладнати по селах пункти доїння. За підрахунками, що кожен такий об’єкт обійдеться в 200 тис. грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.