Українські аграрні підприємства у 2018 році подвоїли посівні площі під часником та гарбузами. Зокрема, посівна площа гарбузів зросла на 118%, склавши 1 тис. га. Часнику посіяли 1,1 тис. га  або +116% до минулого року. Про це з посиланням на дані Державної служби статистики інформує Міністерство аграрної політики та продовольства.

Зазначається, що зростання площ було зумовлене додатковим попитом з боку переробників та експортерів.

Загалом по Україні площі під часником та гарбузами значно більші. Чимало цих овочів вирощуються підсобними господарствами. В цілому у 2018 році під часником склали 22,6 тис. га (+4,4% до минулого року), під гарбузами – 29,9 тис. га (+6,1%).

За розрахунками фахівців, вирощування цих культур досить вигідне. Вітчизняні сорти гарбузів забезпечують аграріям 110-150% рентабельності.

Українські гарбузи експортують навіть до Великобританії. Для цього вирощують невеликі плоди вагою близько кілограма, а збирають виключно вручну.

Щодо часнику, то за оцінками виробників, на ньому зараз можна отримати 50-100% рентабельності. Проте варто зазначити, що минулого сезону ціни на часник через засилля китайської продукції впали наполовину. Цьогоріч рентабельність овоча теж знаходиться під питанням.

Зазначимо, що загалом у 2018 році площа під овочами відкритого ґрунту лишилася практично на рівні минулорічної і склала 433 тис. га.

В тому числі, капустою засадили 53 тис. га, перцем – 15 тис. га, огірками – 46 тис. га, помідорами – 70 тис. га, кабачками – 32 тис. га, цибулею – 54 тис. га, морквою – 43 тис. га, столовим буряком – 38 тис. га. Також 65 тис. га засіяно баштанними культурами – динями та кавунами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.