На Прикарпатті на 10 сотках землі з’явилася ферма з вирощування середземноморських равликів. Про це розповів Іван Паламарчук, співзасновник та директор господарства «Покутський равлик», передає Інформатор.

Для вирощування екзотичної продукції об’єдналося відразу 5 сімей. 

Годують равликів травою перко (суміш ріпака з капустою), а також комбікормом. За таких умов равлик виростає з березня по жовтень.

«Робота на фермі не важка, – розповідає працівник Петро Струк. — Під вечір треба ввімкнути полив і коли равлики від вологи вилізуть назовні, дати їм корм».

Також на фермі навчають готувати равликів — їх можна варити, начиняти овочами або смажити.

Перший врожай очікується на рівні до 200 тис. штук. Частина їх піде на розмноження, все інше — на експорт та їжу, яка використовується і як смачна приманка для туристів.

Як писав раніше AgroDay, в Україні вирощування равликів набирає популярність, в тому числі, на кооперативних основах. Більше того, українці не лише вирощують равликів, а й займаються їх переробкою.

За розрахунками аналітиків Pro-Consulting, масштабний равликовий бізнес потребує чималих інвестицій. Ферма потужністю 2 т на рік вимагає €50 тис. стартового капіталу.  З них 32,3% підуть на будівництво виробничої будівлі, 20% — на покупку землі, 15% – на оборотний капітал, 9,7% – на прокладку інженерних комунікацій , 4,37% – на закупівлю вольєра для равликів, решта – на придбання стелажів, тари, закупівлю першого стада.

До слова, експорт равликів з нашої країни за останні 4 роки теж значно збільшився: якщо в 2013 року ми експортували близько 3 т, то в 2017-му цей показних виріс до 343,5 т.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.