Підвищити рентабельність своєї свого бізнесу українські виробники овочів можуть двома шляхами — за рахунок експорту або за рахунок переробки: заморожування, сушіння, виробництва напівфабрикатів і т. д. Таку думку в ефірі AgroFM висловив Олександр Марченко, експерт плодоовочевого ринку.

За його словами, останнім часом деякі фермери пішли з ринку, деякі скоротили площі. Частково прийшли нові. Але тим, які залишаються, стає все важче отримувати прибуток.

Ситуацію на овочевому ринку сильно змінили три фактори, розповідає Марченко. Перший – це втрата російського ринку збуту. Другий – це девальвація. Багато витрат фермера обчислюються у валюті. Але якщо собівартість у доларовому еквіваленті залишилася практично такою ж, то виручка у перерахунку на долар впала в 3-4 рази.

Третій фактор — відхід від індикативної ціни при розмитненні продукції. Раніше це дозволяло успішно конкурувати з імпортом. Та й сам фермер міг притримати товар, провокуючи підвищення ціни, а потім «викинути» його в продаж, коли це ставало вигіднішим.

Марченко звертає увагу, що зараз для українських овочів відкритий ринок ЄС. Але він дуже вимогливий.

«Багато фермерів вирощують якісну продукцію. Як для нашого ринку, — говорить фахівець. — Але для ЄС цієї якості дуже недостатньо. І багато фермерів не готові працювати над її підвищенням».

Наприклад, не кожен готовий відкалібрувати цибулю до калібру 65-85 мм, А деякі торговельні мережі і зовсім вимагають 80-90 мм. Вручну дуже складно це зробити, обладнання у більшості фермерів немає. Та й куди подіти решту некондиційної продукції?

Це при тому, що для внутрішнього ринку фермери вирощують цибулю калібром 45-80 мм. Вона вся пакується в сітки і продається невимогливому українському споживачеві.

«Також з європейським ринком ми впираємося у сертифікацію і небажання наших фермерів цим займатися», — додає Марченко.

В цілому він зазначає, що експортувати можна куди завгодно. Для цього необхідно зрозуміти попит, знати собівартість своєї продукції і прорахувати логістичні витрати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.