Якщо раніше ціни на зібрану шипшину в Україні знаходилися на рівні до 24 грн/кг, то в минулому році вони вже сягнули 45 грн. Та незважаючи на зростання цін, для збору дикоросу не вистачає рук. А комерційні плантації шипшини не перевищують 200 гектарів.

Першим промисловим виробником шипшини в Україні став «Горіх Причорномор’я». Зараз у кооперативу 150 га під кущами в Одеській області. Стартові насадження площею 10 га були закладені ще 4 роки тому.

«Цієї осені плануємо засадити ще 170 га», — цитує «Інфоіндустрія» Павла Тулбу, директора кооперативу.

За його словами, попит на шипшину зараз величезний, а пропозиції практично немає.

«Будемо переробляти шипшину. Окремо продаватимемо шкірку, окремо насіння. Це дає хорошу додану вартість», — говорить Тулба.

Виробник відзначає, що шипшина в Україні не відноситься до сільгоспкультур, і це є головною перешкодою в експорті. Однак її урожай зараз є тим рятівним кругом, який «витягне» аграрія при будь-якій, навіть несприятливій цінової кон’юнктурі ринку.

Нагадаємо, згідно з розрахунками, на гектарі шипшини можна виручити 0,4 млн грн. З переробкою — ще більше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...