Виробництво фруктів та ягід в Україні може занепасти через те, що їх виробники часто недоотримують прибутки, а іноді навіть змушені працювати собі у збиток. Про це у своєму блозі виданню «АгроІнсайдер» написав Дмитро Крошка, голова асоціації «Укрсадпром».

За його словами, виробники змушені встановлювати ціну реалізації своєї продукції залежно від ситуації на ринку, при цьому ігноруючи прив’язку до собівартості виробництва. Таким чином, не маючи власних торгових точок для збуту продукції напряму споживачеві, виробник не має впливу на її кінцеву ціну.

Крошка стверджує, що інструментом впливу виробника на кінцеву ціну реалізації його продукції може стати об’єднання у кооператив чи, наприклад, формування спільної партії продукції однакової якості і, відповідно, встановлення на неї заздалегідь узгодженої ціни.

Крім того, ще більше впливу на формування ціни мають підприємства, у яких є змога постачати продукцію на ринок уже після закінчення сезону. Для цього вони будують фруктосховища, здійснюють шокову заморозку свіжих фруктів та ягід, займаються доробкою чи переробкою продукції.

Експерт вважає, що росту та стабілізації цін на фрукти та ягоди українським виробникам можна очікувати лише за умови чіткої структуризації ринку, коли будуть збалансовані необхідні обсяги виробництва, внутрішнього споживання та експорту в розрізі всіх культур.

Доки цього не відбулося ми ризикуємо втратити галузь і можливість власними силами задовольняти принаймні потреби внутрішнього ринку. Крім того, це призведе до зниження інтересу розвивати виробничий процес, висаджувати нові сади чи ягідні плантації та здійснювати переробку.

Раніше повідомлялося, що через погодні умови сезон кісточкових в Україні розпочався на 3–4 тижні раніше, ніж зазвичай. А великі обсяги ягід, що потрапили на прилавки, негативно вплинули на ціну на яблука.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.