Українські трейдери останні п’ять років впевнено експортують 40 млн т зерна. При збереженні поточної тенденції до 2022 року експорт сягне всі 70 млн т. Такими прогнозами в своєму блозі на delo.ua поділився Микола Горбачьов, президент Української зернової асоціації.

При цьому, говорить він, на внутрішньому споживанні зростання експорту не позначиться, адже врожай теж збільшується. Очікується, що до 2022–го він сягне понад 100 млн т.

По словам Горбачьова, нині є гібриди кукурудзи, врожайність яких сягає 20 т/га. Окрім того, в світі вже збирають з гектара понад 16 т пшениці.

Україна поки що недотягує до цих показників. Середня врожайність пшениці становить 4 т/га, кукурудзи – трохи більше 5 т. Проте, аналізуючи динаміку виробництва зернових, стає помітно, що показник продуктивності основних культур зростає. Причина криється і в технологіях виробництва, і у майбутньому розширенні зрошуваних площ.

В сезоні 2018/19 маркетингового року, який щойно почався, Україні прогнозують експорт 3,9 млн т ячменю, 16,5 млн т пшениці та 19 млн т кукурудзи. Загалом – 39,4 мл т. Для порівняння, в 2017/18 МР експортовано ті ж 39,4 млн т зерна: 4,2 мл т ячменю, 17,1 млн т пшениці та 17,7 млн т кукурудзи.

При цьому президент УЗА говорить, що додатковим стимулом для розширення виробництва, а отже і експорту зерна стане вільний обіг землі. «Фермер, якому належить земля, завжди дбатиме про неї краще, ніж будь-який орендар», — додав Горбачьов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.