Якщо за минулий рік роздрібні ціни на свинину додали в середньому 38-46%, то цьогоріч подорожчання прогнозується в межах 10%. Такими очікуваннями поділилася Ольга Боднар, завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки. 

За її спостереженням, поступальне зростання цін на всі види свинини, яке спостерігалось ще з минулого року, призупинилося лише в травні 2018-го.

Свинина без кістки за 2017 рік подорожчала на 46%, кілограм в середньому по Україні коштував 113 грн. Відруби стегна додали в ціні 38%, сягнувши 93 грн/кг. Сало подорожчало майже в 1,8 рази.

З початку 2018-го і до травня свинина з кісткою і без в роздрібних мережах подорожчала на 1-2%, тобто темпи зростання цін знизилися, говорить Боднар. Їх обмежує низька купівельна спроможність населення. Але це закладає ймовірність цінового ривка в наступні періоди.

Загалом, вважає фахівець, зростанню цін на свинину сприяло скорочення поголів’я, в тому числі через спалахи Африканської чуми свиней. Найбільших втрат через АЧС зазнало населення, там вірус фіксувався найчастіше. Загалом за останній рік свиней в Україні поменшало на 8%.

Тиск на внутрішні ціни чинив і зростаючий експорт. Протягом 2017-го його обсяги збільшилися в півтора рази.

«Вплив цих чинників матиме місце і у 2018-му, — констатує фахівець. — Окрім того, ростуть ціни на корми, більшість з яких складають зернові, а вони в першій половині року подорожчали на 20-25%». 

До грудня, за оцінками Інституту аграрної економіки, свинина подорожчає на 10%. Проте це вже значно менше, ніж торік.

Зазначимо, що нині пересічний українець споживає за рік до 20 кг свинини. Для порівняння, у розвинених країнах Європейського союзу (Австрія, Чехія, Франція, Данія) цей показник становить 40 кг. Експерти говорять, що свинина перейшла для українців в розряд делікатесів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.