Головною особливістю поточного плодово-ягідного сезону стали кліматичні умови. Раніше ніж зазвичай дозріла суниця садова. Врожай кісточкових з’явився взагалі за 3-4 тижні до звичних термінів.

Незважаючи на те, що зараз кінець червня, на ринку вже присутня перша українська слива.

«Ягідний сезон почався дуже рано. Перша полуниця з’явилась в квітні, але критична маса ранньої ягоди вийшла на ринок в середині травня, і це суттєво підкосило продажі яблука», — розповідає в ефірі AgroFM Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

За її словами, з яблуками взагалі склалася досить цікава ситуація. 2017-й був відносно неврожайний, і навесні всі чекали на рекордно високу ціну. Фермери розраховували на  1 долар чи навіть 1 євро за кілограм на кінець сезону, і тримали яблука якомога довше.

Але в квітні відкрилось відразу декілька великих сховищ, на ринку з’явилось дуже багато яблук і ціна навіть знизилась.

«Зараз бачимо, що українське яблуко досі присутнє в продажу. І воно досі дешеве. Часом його продають по ціні, за якою восени закладали в сховища. Це говорить про збитки, які отримали фермери, хоча очікували рекордно високу ціну», — розповідає Гетьман. Наприклад, Голден збувають із запасів всього по 7-10 грн/кг.

Проте якщо аналізувати весь яблучний сезон, то середня ціна у поточному сезоні була мінімум на 30% вища, ніж в попередньому. Звісно, не всі на цьому заробили, бо дотримали яблука до останнього. Тепер на ринок вийшла ягода і продати їх складно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.