Витрати на встановлення цеху з виробництва паливних брикетів із соломи окупляться за два роки. У цьому переконаний Володимир Коваль, фермер з Тернопільщини.

Обладнання, закуплене на спеціалізованому підприємстві у Бердичіві Житомирської області, обійшлося йому приблизно в 2 млн грн, повідомляє TeNews.

Його монтаж проводив сам аграрій разом із своїми спеціалістами, а заводські інженери здійснили запуск в експлуатацію.

У трьох окремих виробничих підрозділах працюватиме по четверо операторів у три зміни. Тут здійснюватимуть розривання тюків соломи, її подрібнювання, сушку, брикетування, а ще зберігатимуть. За добу планують виготовляти 20 т брикетів, за рік – 6 тис. т. Продукцію вироблятимуть не лише для власних потреб, а й продаватимуть організаціям, установам, населенню свого краю та в інші області.

«Теплотворна властивість соломи, особливо олійних культур під час спалювання, становить 4000-5000 ккал /кг. Отже, відходи можуть бути чудовою альтернативою дровам, вугіллю і дорогому природньому газу. Тонна паливних брикетів із соломи (вологість 6-8%) замінює до 4-6 кубометрів дров, при вартості 2200-2500 гривень. А вага одного кубометра дров – від 350 до 450 кг при вологості до 20%. Крім того, їх треба привезти, розвантажити, порізати, поколоти, поскладати, а це значні додаткові грошові витрати. Вони не під силу селянину з мізерною пенсією чи зарплатою», – каже Коваль.

Також він додав, що сировиною господарство буде забезпечене, адже вирощує зернові на 3 тис. га.

Нагадаємо, киянин вдихнув бізнес-ідею у просте поліно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.