В Україні за рік стрімко скоротилися площі під органічним землеробством, пише latifundist з посиланням на дані Олени Березовської, голови Громадської спілки «Органічна Україна», озвучені нею у прес-турі на Всеукраїнській конференції «Органічне рослинництво: найкращі практики за 10 років».

Землі під органікою скоротилися більш ніж на 100 тис. га, констатує Березовська. За даними різних джерел, ще рік тому вони обчислювалися в межах від 380 тис. до 410 тис. га або 1% усіх сільгоспугідь.

На думку Березовської, площі стали значно меншими через часткову десертифікацію та відмову фермерів вирощувати органіку. Цей вид виробництва досить складний: вимагає глибоких агрономічних знань, більших трудових зусиль і терпіння.

Вичерпавши всі засоби боротьби з шкідниками і зазнавши невдачі, багато хто з фермерів роблять вибір на користь неорганічного рослинництва, пояснює експерт.

«В органічному виробництві головне — профілактика, а не реагування на якусь хворобу, — каже вона. — З’явився кліщ або грибок, і є 2 варіанти: або все втратити, або обробити хімією і зібрати хоч якийсь урожай».

Нагадаємо, ще недавно Україна була на 11 місці серед європейських країн за органічним площами. Рейтинг очолювали Іспанія (1,9 млн га), Італія (1,5 млн га), Франція (1,4 млн га) і Німеччина (1,1 млн га).

До 2017 року земля під органікою в Україні зростала. Наприклад, з 2010 по 2015 рік вона збільшилася на 52%.

Нині кожен рік органічні виробництва несуттєво, але скорочуються. У 2016-2017 роках більше ставало лише операторів органічного ринку України, які продають, а не виробляють продукцію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.