Олег Демченко та Віталій Шакало — фермери зі стажем. Вони вирощували і полуницю, і помідори, і пшеницю, і соняшник. А одного разу понесли такі збитки на цибулі, що навіть продавши трактор не змогли розрахуватися з боргами, тому вирішили рухатися у напрямку нішевого агровиробництва. Почувши на одній з профільних конференцій про шафран та більш детально вивчивши літературу, вирішили ризикнути. І ризик себе виправдав, повідомляє «Херсон Плюс».

Екзотична плантація шафрану Демченка та Шакала знаходиться у с. Любимівка Херсонської області. Перші спроби вирощувати найдорожчу у світі спецію вони здійснили три роки тому. Півтонни посадкового матеріалу закупили у місцевої українсько-швецької подружньої пари Боденів (ТОВ «Агро-Фокус»), яка свого часу завезла цибулинки крокусів з Голландії.

«Перший рік засадили квітами 5 соток землі, на наступний — вирішили розмножити, а тепер у нас площа, на якій росте шафран близько 3 га. З 5 соток ми зібрали 300 грам, на наступний рік з 20 соток – 700 грам. Тобто за два роки — 1 кг готової продукції. Продали по $5 за грам. Тобто на рентабельність ми уже вийшли», — говорить Демченко.

За його словами, садити таку екзотику боялися: чи підійде клімат, чи приживеться у наших умовах… Та, як виявилося, шафран — морозостійкий, невимогливий до поливу та не потребує хімічної обробки.

Зі збором шафрану фермери спершу справлялися власними силами, а зараз долучають і жителів селища.

«Цього року на збір нам вистачає 5 людей, наступного року потрібно буде вже десять, а ще через рік і до восьмого року вирощування — уже два десятки. З кожним роком урожайність шафрану підвищується», — говорить Шакало.

Тепер з власного досвіду фермери стверджують, що ризикують ті, хто вирощує овочі.

«Наприклад, збираючи полуницю, її реалізувати потрібно за 6 годин, помідор — два дні, цибулю, якщо немає власних складів, — протягом місяця-двох, а шафран можна зберігати роками і він лише стає кращим», — додає Шакало.

На сьогоднішній день, до фермерів телефонують майже з усіх областей України. Цікавляться посадковим матеріалом та технологією вирощування. Фермери на інформацію не скупляться і розповідають усе, до чого дійшли за свої два роки експериментів і помилок.

Зараз у підприємства є контракт з Азербайджаном.

«Вони готові брати у нас 20 кг по $5/грам. Телефонували з Болгарії і теж цікавилися нашим шафраном, хотіли купити готову продукцію, але у нас не було що продавати. Спершу треба сформувати товарну партію у 10-20 кг і тоді вже мова може йти про експорт», — говорить Демченко.

Цього року фермери реалізували ще один незвичний для України проект. По домовленості з голландцями вони висадили на своєму полі близько 2 тонн посадкового матеріалу тюльпанів. Незважаючи на складні погодні умови цього року з нього вони змогли виростити 300 тис. тюльпанів. У такій кількості на Херсонщині голландські квіти посадили вперше. Власники плантації зрізати на продаж їх не стали, а вирішили зробити туристичний об’єкт.

«Ми не розраховували на такий інтерес. Голландці попросили нас сфотографувати поле, бо переживали. Ми опублікували ту саму фотографію на своїй сторінці у Фейсбук, і люди почали цікавитися, де це», — говорить Демченко.

Лише за одні вихідні на екскурсійні тури зареєструвалося 4 тисячі людей. За екскурсії бізнесмени вирішили брати 20 грн на облаштування належних умови для відвідувачів. У найближчих планах фермерів — організувати фестиваль тюльпанів і започаткувати шафрановий туризм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.