Обсяги реалізації м’яса птиці сільгосппідприємствами за час надання податкових преференцій від держави зросли у 13 разів. Результати дослідження повідомив Леонід Тулуш, завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», повідомляється на сайті інституту.

За словами фахівця, ріст очевидний. На початку 2000-х років птахівничі підприємства реалізували менш ніж 0,1 млн т курятини, а в 2013-му – вже майже 1,3 млн т, чого не можна сказати про господарства населення. Там тенденція практично не рухається. З початку «нульових» коливається в межах 240-270 тис. т на рік.

Експерт повідомив, що обертів набрали й обсяги виробництва яєць. Якщо на старті 2000-х років вітчизняні птахівничі підприємства виробляли менше 3 млрд шт. яєць, то вже у 2010 році їх кількість перевищила 9,4 млрд шт. У 2014 році обсяги склали понад 11,7 млрд шт., тобто майже у 4,5 разів перевищили показник 2000 року.

«Дослідження показників розвитку галузі птахівництва демонструють, що на початок 2010 року вона досягла рентабельності. А в 2014-му з’явилися ознаки перевиробництва. Проте тут потрібно враховувати й скорочення чисельності населення на контрольованих Україною територіях. Нині птахівники всупереч економічній доцільності й надалі не втрачають можливості користування податковими преференціями», – повідомив Тулуш.

Також додав, що за останні 20 років вітчизняне птахівництво досягло найвищих темпів зростання в секторі сільгосппідприємств з-поміж інших галузей сільського господарства.

«За останні два десятиріччя поголів’я птиці у сільгосппідприємствах збільшилося майже у п’ять разів. Якщо на початку 2000-х років воно не перевищувало 30 млн голів, то вже на початок 2010 року збільшилося більш, ніж утричі і склало понад 100 млн голів. А на початку 2014 року, коли відбулася російська агресія, поголів’я курей сягнуло 132 млн голів», – поінформував Тулуш.

Нагадаємо, через ріст світових цін птахівники масово нарощують експорт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...