Половина експорту заморожених українських ягід випадає на чорницю. Про це повідомив Олександр Соколов, генеральний директор Pro-Consulting, в блозі на Аgravery.

Хоча, за його словами, бізнесу цікаві всі ягоди, і вони можуть давати прибуток.

«Зупиню акцент на найпривабливішій. Менш популярна чорниця, ніж полуниця чи малина, все більше цікавить європейський ринок. Найбільшу перевагу їй віддають в північних країнах ЄС», – зазначив експерт.

Фахівець зазначив, що чорниця – це вже основа основ експорту заморожених ягід. Минулого року половина всіх поставок припала саме на неї. Але якщо порівнювати з 2015-2016 роками, то частка цієї ягоди знизилась за рахунок збільшення часток малини та полуниці. Це сталося через несприятливі погодні умови у Польщі та Сербії. Тут втратили частину врожаю і відповідно попит на свіжі та морожені ягоди у ЄС зріс.

«Нові ягідники в Україні мають змогу вийти на ринок чорниці, адже динаміка виробництва рік у рік коливається й попит на ягоди росте. А замороженням ягід та плодів займаються менше 20 вітчизняних компаній», – зазначив Соколов.

Експерт повідомив, що ожина та лохина, а особливо остання, вже стали трендовими в Європейському союзі. Закуповують їх у великих обсягах у Південній Америці (Перу, Чилі, Уругвай). Але в цьому напрямку нашим виробникам складно конкурувати. Клімат цих країн дозволяє вирощувати лохину в несезонний для Європи період, а в інший час поставки забезпечуються самими країнами ЄС. Інше діло – чорниця.

Також Соколов додав, що останніми роками у всьому світі значно зріс попит на ягоди. Головним фактором є тенденція до здорового харчування. «За останні двадцять років ринок ягід в Україні виріс практично в три рази. А прибутковості ягідного бізнесу позаздрять навіть переможці лотерей – залежно від виду ягоди, погодних умов і методів вирощування рентабельність може істотно перевищувати 100%», – проінформував він.

За даними, які оприлюднив фахівець, лідером галузі вже багато років залишається вишня. На неї в минулому році припала майже половина всіх зборів (47,5%). Також ринок захопили черешня та полуниця. А от сумарні обсяги чорниці, лохини та ожини складають менше 1%.

Нагадаємо, українці найбільше експортують малини, а їдять – суниць.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.