В Україні дуже мало вирощується міні-ківі — можливо 10-20-30 га. Але ті, хто прознав про цю ягоду, вишиковуються в чергу ще за рік до того, як дозріє врожай. Про це на вебінарі Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) розповів Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН.
За його словами, офіційних даних про площі насаджень міні-ківі або актинідії аргута по Україні немає. Все тому, що культура нова і нею тільки починають займатися фермери.
Нині міні-ківі вирощується на Одещині — повноцінно, але в невеликих обсягах, говорить Ярещенко.
Культура смачна, високовітамінна. Ті, хто спробував, теж підтверджують, що плоди дуже ніжні і приємні на смак.
Але у вирощуванні міні-ківі є свої особливості. Ця рослина дводомна, тож потрібно висаджувати і батьківські, і материнські рослини. На 5-6 жіночих рослин має бути 1 чоловіча. А також 4-6 вуликів з джмелями чи бджолами.
Існують і самозапильні сорти. Та досвід говорить, що врожайність у них набагато нижча, ділиться Ярещенко.
Закладка плантації актинідії вимагає встановлення шпалери. Причому шпалера ця нестандартна, має — Т-подібну конструкцію. Формується один центральний пагін, який розгалуджується уже на дротах.
«При такому формуванні набагато спрощується догляд, обрізка та збирання врожаю. Вся ягода висітиме знизу, її буде легко дістати», — радить фахівець.
Обов’язково плантацію треба мульчувати. Для цього можна застосовувати солому. Дуже небажано користуватися гербіцидами, особливо гліфосатом.
Збирання міні-ківі проводять в один прийом, всі ягоди одночасно достигають. Після збирання врожай охолоджують до 5-6 градусів, це дає змогу зберігати його тривалий період часу (2 місяці і більше), особливо в сховищах з контрольованою атмосферою.