Щоб успішно конкурувати з Китаєм та Іспанією, ми повинні досягти врожайності нетто мінімум 10 т/га, а українські підприємства дають максимально 6 т/га. Китай виробляє нетто 15 т/га, Іспанія — мінімум 12 т/га.

Аграрії повинні враховувати: якщо вони зібрали з поля 12 т, то до моменту продажу після сушіння вони перетворяться в 8 т, а то й у 6 т, якщо відкинути неякісний часник.

Ми вже розповідали про свій досвід отобора грунту, посадки і збору конвенційного часнику, тепер мова піде про правильне сушіння.

Зібраний часник ми просушуємо просто в полі протягом трьох днів. На сонці менше шансів утворитися на часнику захворюванню коренева гниль, і після такої сушки його легко очистити від бруду. Якщо ж ви відразу витягли із землі та переклали часник на склад, то зробити це буде набагато важче.

Після сушіння під відкритим небом ми переносимо часник в ангар, склад, але ті, що добре вентилюються.

Перш ніж почати обрізати, сортувати і упаковувати часник, важливо зрозуміти, що ви будете робити з ним далі. Ми знаємо вимоги всіх наших імпортерів.

Складування. На наступному слайді на фото праворуч зображена наша тара. Ми експериментували: нижній ящик ми залишали порожнім для провітрювання, а зверху ставили повні. Тоді часник не пріє.

Великого часнику в такий ящик міститься 6-8 кг, малого — до 12 кг. Вартість одного ящика в середньому — 6 грн, та їх можна придбати на будь-якій овочевій базі, як б/у, так і нові. При цьому не потрібні ні мішки, ні інша менш зручна тара.

Але більш правильний спосіб зберігання такий: через три дні перебування на полі перемістити часник в холодильник. Там він сушиться і зберігається одночасно, потім його допрацьовують і продають.

Щоб успішно конкурувати з Китаєм та Іспанією, ми повинні досягти врожайності нетто мінімум 10 т/га

З моменту, коли ви викопали часник і почали його продавати, проходить мінімум 20 днів, і за цей час за рахунок віддачі вологи продукт втрачає близько 30 % ваги. Тому бізнес на молодому часнику не найгірший. І продати його на 5 грн дешевше в липні нітрохи не менш вигідно, ніж тримати до вересня, особливо, якщо у вас немає холодильної камери.

У нашого кооперативу є холодильники та складські приміщення в Одесі, Черкасах, Харкові та Києві.

Наступний слайд підсумовує найбільш важливі моменти в часниковому бізнесі:

Потрібно заздалегідь подбати й про техніку, яку потрібно взяти в оренду чи купити. Частина обладнання може окупитися за сезон, а частину купувати взагалі не потрібно. Витрати на працівників при ручній посадці на гектар і ціна одноденної оренди, наприклад, саджалки — ідентичні.

Зарубіжний досвід. Я тричі була в Китаї. Вони роблять часник на будь-яке замовлення, під будь-які гроші і на будь-яку полицю.

Допрацьовують його по-різному — або з допомогою дорогої техніки, або вручну на столах. Працівниці в’яжуть пучки з феноменальною швидкістю, наповнюючи фуру за пару змін.

В Іспанії немає наших чорноземів, і росте там часник майже на каменях. Але на слайді фото зроблене в лютому — тобто клімат є їх великою перевагою, за рахунок якої вони компенсують недолік гарного грунту.

При цьому у іспанців відмінно організований полив. Доопрацьовують вони часник в тому числі і вручну, і коштує це недешево. Якщо працівник щось пропустив або недопрацював, він обкладається великим штрафом, аж до звільнення з роботи.

Великою перевагою часникового виробництва Іспанії є кооперативний рух.

На одній міжнародній часникової конференції ми роздавали свої візитки, а після цього перевірили статистику заходів на наш сайт. І ось що ми побачили:

Тобто це практично всі країни, що були на цій конференції. Чи вони просто хотіли подивитися, чи є взагалі в Україні часник?:) Але зацікавленість в українському часнику ця ститистика все ж демонструє.

Запитів від іноземців з приводу закупівель часнику у нашої країни дійсно багато, але нам потрібно зробити три речі: утримати рівень якості, дати достатню кількість для експорту і цікаву ціну.

Ганна Морозова, глава СОК «Український часниковий кооператив»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.