Про вибір експортного спрямування та підготовку грунту для вирощування часнику конвенційним способом я розповіла в попередній частині матеріалу. Зараз мова піде про посадку.

Стартувати треба зі збирання попередника. Всю техніку, що зображена на наступному слайді, ми брали з самого початку в оренду у господарств, які вирощують овочеві, зернові та технічні культури. Купувати її не обов’язково.

Тільки через рік ми купили посадкову техніку, а ще через рік спільно з українськими компаніями зробили культиватор і техніку для викопування.

Після збирання попередника проводимо оранку, вносимо ЗЗР. Гліфосатна група бореться з бур’янами, очищає поле до посадки. А пендіметалін — це гербіцид, який тримає захист з осені до моменту виходу часнику навесні.

Пендіметалін — це діюча речовина, у продажу існують принаймні шість різновидів цього препарату.

Підготовка посадкового матеріалу. У перший рік ми розлущували часник вручну — близько 18 тонн. Якщо б нам підказали, що його потрібно було калібрувати, ми б це зробили, але ми після розлущування кинули все в одну купу. В результаті паростки часнику були хвилеподібними.

Маленький зубок зійшов пізніше, великий — раніше. Коли прийшов термін «ламати стрілку» [щоб часник краще розвивався], то в перший рік це довелося робити в три заходи, тому що стрілки викидалися в різний термін.

Тому ми купили техніку, яка калібрує, розлущує, сортує зубки на три фракції (маленьку, середню, велику). Далі часник проходить травлення фунгіцидом, щоб він благополучно прижився в грунті.

Посадка часнику. Коли ми тільки почали цим займатися, у нас було мало інформації, аж до того, що працювали за народними прикметами. Одна з них, наприклад, свідчить, що часник треба посадити не пізніше, ніж за 40 днів до настання перших морозів.

В різних областях цей термін буде різним, тому ми рекомендуємо велику вилку: з 15 вересня по 15 листопада.

Для посадки ми вже використовуємо спеціалізовані саджалки, але можна це робити і в ручну. Схема посадки залежить від механізації і подальшої обробки грунту.

Вітчизняний агрегат, зображений на наступному слайді праворуч внизу, коштує близько 50 тис грн, і ви його спокійно окупаєте за один сезон. Причому, його скоба легко справляється навіть з таким полем. У той же час іспанський комбайн за 18 тис євро не заходить в такий бур’ян взагалі.

Пророслий часник потрібно також обробляти.

Культивація. Її потрібно проводити не рідше, ніж раз в 10 днів.

Підживлення. Ми його даємо разом з фунгіцидами, використовуємо мікродобрива, в залежності від аналізу грунту і самого часнику. Якщо ви помітили, що з рослиною щось не так, наприклад, вона пожовтіла або ще якось невірно змінила колір, його треба викопати і відправити на діагностику.

Зрошення. Воно може бути краплинним, підземним, дощовим. Використовуйте все, що є у вашій доступності.

Найбільші проблеми, які можуть виникнути з часником:

Цибульна муха. У перший рік ми пропустили цвітіння вишні і кульбаби, але муху на часнику не знайшли, і директор місцевого господарства, де ми працювали, сказав нам: «Вам пощастило: муха просто «не знала», що тут з’явився часник».

У перший рік так всім щастить, а далі вже все залежить від вас.

Нематода. Найстрашніша хвороба — вона повністю розриває часник. Вилікувати її практично неможливо, і якщо вона поширилася, то на другий рік просто так заходити в цей ґрунт ні в якому разі не можна, причому й іншими багатьма культурами.

Якщо це почалося, ми намагаємося зупинити хворобу, переключаємось на переробку часнику і переходимо на іншу сівозміну. Рятуємо землю, а потім, якщо нас все влаштовує, можемо зайти ще раз.

Часник вражають ще багато різних хвороб.

Ламаємо стрілку. Це наступна важлива операція на часнику. Її роблять, щоб головка, яка перебуває в землі, набрала вагу, об’єм — тобто придбала товарний вигляд.

Якщо стрілку не ламати, то з цього часнику виходить посадковий матеріал — повітряна цибулина. Її можна висівати як озимий часник. Це вигідно, якщо у вас є своя земля. Вирощування “воздушки” за собівартістю обходиться вдвічі дешевше ніж головки часнику.

Єдиний мінус: треба витратити два роки, перш ніж почати щось заробляти на часнику. Або ж ми рекомендуємо: якщо у вас своє поле, ділити його на три частини.

І на одній з них у вас буде повітряна цибулина-однозубка для першої посадки, на другій ви вирощуєте цибулину, яка дасть вам зубок, і на третій — часник, який дасть вам оборотні кошти, які можна буде витратити на перші два види. По колу виходить дуже зручно.

При ламанні стрілки обов’язково дотримувати техніку безпеки. Працівники не завжди хочуть надягати спеціальні рукавички, і на наступний на роботу з них виходять лише третина. Руки просто опухають, а через тиждень, коли вони прийдуть в норму, стрілки ламати вже пізно.

Стрілку ламають, коли тільки закручується «баранчик», а рану закривають фунгіцидом, і часник далі благополучно розвивається.

Після згортання системи крапельного зрошення приступаємо до збирання. Нижче на слайді ми показуємо всі інструменти, якими ми користуємося

Збір повинен бути своєчасним, тому що часник, який перележує в землі, перетворюється в розкриту квітку. Це хороший, смачний часник, але не товарний, тому відразу йде в переробку.

Крім того, чим довше часник знаходиться в землі, тим менше шкірки на ньому залишається, і якщо ви його збираєте в дощ або сушите після нього, тим менше у вас шансів надати йому товарний вигляд.

Про сушку, зберігання і надання часнику товарного вигляду, а також про вирощування цієї культури в країнах-лідерах я розповім в наступній частини матеріалу.

Ганна Морозова, голова СОК «Український часниковий кооператив»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...