Україна за січень-травень 2018 року імпортувала 5200 тонн м’яса свиней проти 1900 тонн за аналогічний період торік. Про це з посиланням на дані Державної фіскальної служби інформує Асоціація свинарів України.

У грошовому вираженні витрати на закордонну свинину виросли в 3,5 рази. Все через те, що збільшилася середня ціна кілограма імпорту, але і урізноманітнилась його товарна структура, говорять в АСУ. Якщо у першій половині 2017 року імпорт лопаток та окостів взагалі не здійснуювався, то зараз їх ввозять і замороженими, і охолодженими.

Крім цього, активно цієї весни імпортувалися свіжі й охолоджені свинячі півтуші з Польщі, Нідерландів та Бельгії. Середня ціна закупівлі цієї товарної позиції незалежно від країни походження останні місяці стало трималася на рівні 1,6 $/кг або приблизно 41 грн/кг.

Аналітики констатують, що імпорт свинини вже в рази перевищує експорт — як в натуральному, так і грошовому вираженні. Зокрема, витрати на імпорт на $7,3 млн перевищили вартість вивезеної свинини.

Всього за цей період було експортовано 920 тонн свинячого м’яса — в 3,4 раза менше, ніж торік. За цей об’єм вдалося виручити лише $3,1 млн, тоді як за аналогічний період торік свинарі заробили $6,3 млн.

До слова, в Україні живець свиней станом на кінець травня купувався м’ясопереробними підприємствами по 44-46 грн/кг. Очікується, що цей рівень цін буде стабільним протягом найближчих тижнів. Одначе, варто звернути увагу, що ця ціна навіть вища за ціну імпорту, по якому Україна ввозить готове охолоджене та заморожене м’ясо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.