Перший тренінг, який ми сформували після наших власних проб і помилок у вирощуванні часнику конвенційним способом, ми назвали «Як не втратити мільйон на часнику». А такий ризик існує, якщо братися за справу без належної підготовки.

Спочатку трохи про нинішній світовий ринок часнику. Китай — найбільший виробник цього продукту, другі — іспанці, а Україна має всі шанси стати третьою.

Часник, який виробляють українські господарства, можна цілком успішно продавати і на внутрішньому ринку України, в супермаркетах, але у світі досить багато потужних імпортерів цієї культури.

Ми, наприклад, експортуємо в Америку і Європу. І у нас є велика перевага, тому що багато країн не беруть китайський часник. На відміну від України, у якій немає вхідних квот і обмежень, у них є тарифні бар’єри для часнику з Піднебесної. Наприклад, у США — 17 %. В той же час для українського часнику — навпаки, нульове мито.

Починати часникове виробництво потрібно з вибору грунту і визначення сівозміни. Краще не ризикувати з картоплею в якості попередника, тому що у нього одні і ті ж хвороби з часником.

Тому на сівозміну краще брати боби, гарбуз, озимі зернові культури, які збирають на початку серпня, і грунт буде готовий до посадки самого часнику.

Обов’язковий агроаналіз. Тим більше, що він не коштує великих грошей — 500-600 грн. Ми користувалися послугами лабораторії. Якщо грунт вам не підходить, краще взагалі не стартуйте на ньому. І визначайте, виходячи з цього, види добрив, які будете використовувати, тому що вони коштують недешево.

Якщо в ґрунті вже досить фосфору або азоту, а ви їх додатково внесете, і культура не буде поглинати більше, ніж їй потрібно, — ви втратите набагато більші гроші, ніж перед цим витратите на аналіз землі.

Схема посадки. Вона залежить від того, що ви хочете вирощувати і що хочете мати на фініші: чи будете ви продавати часник в Україні або на експорт, для безпосереднього споживання або консервації.

Можна взяти в руки сапу, а можна використовувати сучасний культиватор. Наприклад, у Китаї й дотепер 348 тис га висівають часником вручну, і ніхто від цього не страждає.

Це не тому, що китайцям не вистачає грошей на техніку. Вони кожен зубок вставляють в землю рівно, щоб весь майбутній урожай був однакової форми. Тому ручна посадка цілком доречна і у нас.

Від схеми посадки залежить і кількість посівного матеріалу: можна використовувати 700-1800 кг на гектар.

Зрошення. Скажу чесно: враховуючи, що ми орендуємо землю, перші два роки ми її не поливали — просто не було технічної можливості, навіть для підключення. Однак, як і багато які інші культури, часник любить воду, особливо якщо ви цим займаєтеся на півдні.

Величезна кількість компаній продають полив. Деякі безкоштовно приїжджають, роблять заміри та розрахунки. Тобто вам не обов’язково відразу купувати зрошувальні послуги і системи — ви можете просто отримати у них схему поливу.

Добрива. Є ті, що потрібні обов’язково. Фахівці, які будуть вам робити лабораторний аналіз ґрунту, можуть скласти і картку, в якій буде зазначено, скільки якої культури у вас є і скільки вона забере добрив.

У наступній частини майстер-класу я розповім, які саме добрива ми використовували і з чого потрібно стартувати посадку часнику.

Ганна Морозова, голова СОК «Український часниковий кооператив»

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.