Фото: freshplaza.com

Виробники картоплі в Айдахо отримали можливість дізнаватися про наявність пошкоджень посівів патогенними мікроорганізмами набагато оперативніше, завдяки зусиллям дослідників Університету Айдахо. Дослідницька група, очолювана Джеймсом Вудхолом, розмістила 14 приладів на картопляних полях в долині річки Снейк. Випробування відбуваються вже протягом деякого часу, і перші «офіційні» результати з’являться на цьому тижні, повідомляє freshplaza.com.

«Пробовідбірники збирають зразки повітря 24 години на добу сім днів на тиждень. Вони призначені для виявлення грибкових патогенів», – пояснює Вудхолл.

Подібні пробовідбірники існують вже досить давно, але розробка Вудхолла має істотну перевагу завдяки тому, що здатна збирати, оцінювати і повідомляти якість повітря набагато швидше в порівнянні з існуючими аналогами.

«Технологія існує вже багато років, але традиційно для збору, аналізу та звіту про результати може знадобитися кілька тижнів. На той час фермер уже не може нічого зробити. Пробовідбірники, які ми розробили, дуже вдосконалені і зазвичай ми можемо отримати результати протягом 24 – 48 годин», – говорить він.

Це дозволяє виробникам відреагувати на результати і вжити необхідних заходів до того, як вони встигнуть понести істотної шкоди.

«Тепер виробники зможуть бути набагато більш пильними і проводити фунгіцидну обробку раніше, якщо це знадобиться», – говорить Вудхолл.

Велика частина досліджень фінансувалася картопляною промисловістю в Айдахо, і тому на ранніх етапах проекту основна увага приділялася саме картоплі. Однак результати дослідження можуть бути застосовані і до інших культур, які страждають від подібних грибкових патогенів.

«Ми вивчали цукровий буряк, перевіряючи наявність борошнистої роси до появи симптомів на рослині, зараз розробляємо тест для виявлення фузаріозу на цибулі. Ще одна потенційна для тестування на цвіль культура – виноград. Ми хотіли б розширити дослідження і для інших фруктів, однак це потребуватиме додаткових труднощів через дерева, які створюють опір вітру, з чим ми не зіштовхувалися, наприклад, на відкритих полях картоплі. Також ми зараз працюємо над веб-сайтом, який об’єднає всі дані і дозволить їх зробити доступними в реальному часі для всіх виробників. Ми плануємо його запустити до кінця літа», – підсумував дослідник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.