Українські фермери навчилися вирощувати якісний врожай овочів, плодів та ягід. Проблема лишається за доставкою продукції у тій же якості до кінцевого споживача. Про це в ефірі AgroFM розповів Андрій Марущак, комерційний директор компанії Agrovent.

«При транспортуванні багато врожаю псується. Однією з причин може бути неналежне збирання, яке спричиняє механічне пошкодження. По-друге, в Україні надто мало потужностей для правильного охолодження. А якщо ягоди не охолодити в перші півтори години до 4-5 градусів, то і зберігатиметься такий продукт погано», — розповідає Марущак.

Окрім того, деякі транспортні компанії грішать тим, що при перевезенні вимикають рефрижиторатори. В результаті продукт псується і після перебирання можна отримати лише 50% ягід доброї якості. Решта йде на смітник.

Фахівець говорить, що фермери давно задумуються про охолоджувальні центри, та це коштує багато грошей, а працюватимуть вони лише три місяці в році.

«Така інвестиція може повернутися років за 3-5. Але потрібно мати масштаб. Будувати під себе об’єкт для охолодження та зберігання, маючи до 50 га, нерентабельно», — рахує директор Agrovent.

Такий центр можна побудувати, наприклад, об’єднанням фермерських господарств, які мають по 5-20 га кожен. Тоді це матиме економічний ефект.  До того ж, об’єднанню легше буде свої ягоди і продати. Європейським покупцям не цікаво отримати одноразово 50 тонн ягід. Їм потрібен довгостроковий контракт і гарантований обсяг.

Марущак також розповідає, що невеликі фермери, аби якось вийти із ситуації, часто використовують саморобне обладнання для охолодження. Таких практично 50%. З цієї кількості більша половина обладнання непогано працює, але часом воно разів у 5 енергетично більш затратне.

Нагадаємо, цьогоріч Україні пророкують зростання врожаю ягід на 10-30%. Але дешевими вони не будуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.