Фундук перші два роки вимагає багато уваги та турботи, а прибуток починає давати тільки на третій рік. Але вибір цієї культури окупається сторицею, повідомляє АгроЮг

За даними Українського інституту горіхоплідних культур, рентабельність горіхового саду на шостий рік після початку плодоношення становить 400-450%.

Щоб збирати врожай, близький до світових стандартів, важливо правильно вибрати сорт фундуку. Як відомо, еталоном смаку вважається ліщина (дикоросла форма), але є цілий ряд сортів фундуку української селекції, які за своїми смаковими якостями нічим їй не поступаються. Зокрема, це такі сорти, як Дар Павленка, Морозівський, Шедевр, Софіївський-2, Софіївський-15, Україна-50, та інші. Експерти зазначають, що найкращим смаком відрізняються сорти з невеликими горішками. Як приклад — сорт «Дарунок Юннатам».

Для південних областей України доцільним є сорт «Шедевр». Цей сорт може по врожайності посперечатися з відомим турецьким сортом Трапезунд. Але на відміну від турецького сорту, «Шедевр» більш морозостійкий. Також дасть хороші результати сорт Дар Павленка. Із закордонних сортів фахівці рекомендують Черкеський-2 (народний адигейський сорт), який займає 95% горіхових площ Північнокавказького узбережжя.

Вартість посадки одного гектара фундуку фахівцями оцінюється в $3,5-4 тис. Витрати в період збору врожаю складуть близько $2 тис. Разом з тим, з 2018 року відновлена держпрограма підтримки нових садів, згідно з чим вартість саджанців компенсується. Компенсація за один саджанець фундуку становитиме 80 грн.

Нагадаємо, що в 2018 році в Україні горіхові сади за площєю нових насаджень обігнали всі інші. А нещодавно в Губинському лісництві на Волині висадили промислову плантацію фундуку в 2 га.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.