Ягідна ферма або овочева — будь-яка ферма — це невеликий біологічний завод. Якщо ви будете ставитися до свого підприємства саме як до заводу, який виробляє продукцію, у вас модель запрацює.

Якщо ви будете слідувати принципу: я посадив, а воно виросло, то нічого не піде. Тому три основних компоненти, які лежать в основі органічного ягідництва як виробництва — це організація, технологія і грунт.

Сільське господарство в більшості випадків залежить від якості грунту. 

якщо ви хочете займатися бодібілдінгом, але ви не можете підняти 100 кг ваги, то вам потрібно почати піднімати хоча б 50 кг і при цьому добре харчуватися

В органіці ми не використовуємо штучні речовини, мінеральни добрива, сінтетичні пестициди, ГМ рослини. Якщо у вас є неурожайний грунт, краще не займатися на ньому органічним ягідництвом і овочівництвом, тому що витрати на вирощування і оновлення цієї землі надто великі.

Якщо вам попалася грунт з низькими показниками, то вам потрібно насамперед поліпшити його. Наприклад, якщо ви хочете займатися бодібілдінгом, але ви не можете підняти 100 кг ваги, то вам потрібно почати піднімати хоча б 50 кг і при цьому добре харчуватися.

Якщо в грунті не вистачає якихось елементів, ви повинні довнести їх. Для негармонічного, незбалансованого ґрунту ви повинні знизити ризик цих проблем.

якщо ви покращуєте грунт, ВІн повертається до своєї первинної форми, на яку природа витратила мільйони років

Є природна характеристика ґрунту: якщо в ньому низький pH, то його можна підняти, але якщо він володіє «генетичною пам’яттю» цього показника, то він буде завжди до нього повертатися. Це як генетична форма наших м’язів: коли ми ходимо, ми контролюємо свої рухи тільки підсвідомо.

Тому потрібно чітко засвоїти: якщо ви покращуєте грунт, він повертається до своєї первинної форми, на яку природа витратила мільйони років.

Хоча ми не здатні впливати на ціну врожаю, Але ми повинні впливати на врожайність

Тому коли органіка тільки почала розвиватися, вона ще років сто вважалася альтернативним напрямком. Це сьогодні органіка комерціалізується, а ще зовсім недавно це було викликом панівної моделі рослинництва.

Тому фермерам, які наважувалися зайнятися органікою, діставалися завжди «низькі» грунти, і вони завжди шукали шляхи їх поліпшення. У нас зараз бум зернових в органіці, тому що фермери, які займалися 20-30 років зерновою органікою, поліпшили свої грунти і перейшли на овочі.

Тому ця галузь прибуткова, і ми працюємо в ній з Євросоюзом. Хоча співвітчизники не здатні впливати на ціну врожаю. 2 євро або 3 євро за 1 кг малини — все залежить від того, що нам скажуть трейдери. Але ми повинні впливати на врожайність.

На неї впливають три фактори: характеристики землі, її поліпшення, технології та організація праці. В останнє входять правильний полив, відповідні класні фахівці аж до механізаторів.

Якість ґрунту.

  1. Кислотність. Для кожної культури вона своя. В деяких випадках її можна поліпшити, але це базовий показник. Якщо у вас низька кислотність – вирощуйте лохину. Якщо грунт нейтральний, на ньому добре підуть малина, полуниця і загалом більшість культур.

При високій кислотності мікроелементи не будуть засвоюватися.

  1. Гумус. Це та маса, яка визначає урожай в органіці. Я використовую просту формулу: якщо у вас гумусу до 2 %, грунт потрібно покращувати. Якщо більше 2-2,5%, то ви можете працювати на базову врожайність — можна сказати, що вам пощастило.

 

Мікроелементи потрібно буде вносити як в грунт, так і на листя. Від гранулеметричного складу і щільності ґрунту буде залежати, як буде розвиватися коренева система. Якщо в складі багато глини, вам не потрібно вносити мікроелементи. У піщаному грунті навпаки — вода буде йти.

Ці основні параметри — агрономічні. Або самі розбирайтеся в них, або звертайтеся до фахівців, щоб вам зробили оцінку з аналізу. Є така послуга — характеристика на аналіз грунту. Підходить цей грунт для вашої культури або не підходить.

Про моделях поліпшення грунту читайте тут

Микола Биков, консультант з органічного виробництва, дорадник з агрономії (свідоцтво №26/2017/2)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.