Експериментатори з голландського тепличного господарства «Вейракен» запевняють, що червоне світлодіодне світло покращує смак томатів, передає АПК-Інформ: овочі та фрукти.

Як повідомляється, голландці досліджували ріст томатів при світлодіодному освітленні різних спектрів. Коли вони замінили звичне червоно-синє світло в міжрядному (внутрішньоценозному) досвічуванії овочів на дальній червоний, було зафіксовано об’єктивне підвищення смаку. Зокрема, зріс рефрактометричний індекс (Brix) і поліпшилося «задоволення від прокусування». При цьому врожайність томатів залишилася на тому ж рівні.

Стандартом при вирощуванні гібрида Кампарі (Campari) є верхнє світло натрієвих ламп високого тиску (HPS) з інтенсивністю світла 180 мкмоль/кв.м/з, плюс міжрядне підсвічування червоно-синіми світлодіодними світильниками 60 мкмоль/кв.м/с. В ході експерименту на двох дослідних секціях голландці між рядами світили світлодіодними світильниками червоно-синього спектру 40 мкмоль/кв. м/з та дальнього червоного світла 20 мкмоль/кв.м/с.

Дослідження в теплицях університету в Вагенингені вже раніше показали підвищення якості і врожайності томатів при додаванні дальнього червоного як натрієвих, так і світлодіодних світильників. Відзначається, що червоне світло дає ефект не лише при додаванні до наявних джерел світла, але і тоді, коли воно замінює частину спектру.

Водночас схожі дослідження відзначають відсутність негативного впливу на якість та врожайність томатів при переході від HPS до інфрачервоного світлодіодного освітлення. Результати експериментів вважаються перспективними для виробників томатів, зацікавлених у скороченні споживання енергії в теплицях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.