Відомий американський фотограф Джордж Стейнмец, що спеціалізується на аерофотоз’йомці і прославився світлинами Нью-Йорка з висоти пташиного польоту, перелетів з мегаполісів на сільськогосподарські простори.

Рік він подорожував Штатами, щоб відобразити роботу продовольчої системи Америки.

Фотограф показав агро 21 століття у всій його запаморочливій величі. Додаткову цінність роботам Стенмеца додає той факт, що сьогодні далеко не всі виробники їжі пускають всередину своїх виробництв. Але для майстра зробили виняток.

1.

У телятнику Calf Source у Гринліфу (штат Віконсин) можуть міститися одночасно 10 тис. телиць, привезених з різних молочних господарств. Тут, у майже 5 тис. боксів, вони проводять свої перші 180 днів, а потім переводяться в більш великі приміщення.

Воду і молоко їм роздають на вантажівках, які об’їжджають комплекс 72 рядами. Тут же корів осіменять і мінімум через 7 місяців вагітності повернуть в господарства.

2.

Вирощування журавлини у Кранмурі (Вісконсин). Bennett Cranberry Company виробляє цієї ягоди близько 3,5 млн фунтів в рік. Фермери створюють для цього штучні болота. Ця технологія вирощування ефективна — плоскі водні поверхні полегшують удобрення, зрошення і збор врожаю.

3.

А в господарстві Ocean Spray по сусідству журавлину вивантажують і обробляють. Ocean Spray — кооператив, який належить більш ніж 700 виробникам — найбільший світовий виробник журавлини, його частка на планеті — 13%.

4.

Робочий розпорошує антибактеріальний розчин на індичій фермі Grobblers Gary’s. На подвір’ї компанії площею в 5 акрів в пік сезону можуть розміститися одночасно 60 тис. індиків. Загальна площа господарства 160 акрів, а продуктивність — 150 тис. птахів на рік.

5.

Grimmway Farms ‘Malaga (штат Каліфорнія) — один з найбільших виробників моркви в світі. Тижневий вихід — 25 млн фунтів. Моркву миють, сортують за розміром і розрізають на двухдюймові «дитячі» шматочки. Потім овочі проходять калібрування в високошвидкісних камерах, які виявляють дрібні дефекти.

6.

Taylor Farms California обробляють овочі, що надійшли сюди з 200 господарств. Овочі, перероблені цією компанією, споживає кожен третій американець. Потужність підприємства — 14 млн фунтів в тиждень.

7.

До початку Другої світової війни компанія JR Simplot (штат Айдахо) стала найбільшим постачальником картоплі в країні, а до 2005 року давала більше половини картоплі, яку використовувала американська мережа McDonald’s.

В якийсь момент власник підприємства мільярдер Джон Річард Симплот вирішив використовувати відходи картопляного бізнесу для відгодівлі великої рогатої худоби. Так і з’явилася ця кормова ділянка в 750 акрів, що містить 150 тис. голів ВРХ.

8.

Кріп, петрушка, салат, базілік, руккола — головні продукти, що виробляє компанія Tanimura & Antle (Каліфорнія). Причому вони висаджують різноманітні культури в одному рядку, щоб ті досягали зрілості одночасно. В результаті зелень прямо на полі формують і потім продають готові до вживання салатні набори. Потужність підприємства — 740 тонн на рік.

9.

Протягом дня працівники м’ясокомбінату Omaha Steaks періодично роблять вправи — серію розтяжок для запобігання травм при виробництві. Яловичина, свинина, телятина і ягнятина на заводі обробляється вручну 175 співробітниками. Підприємство випускає 7 млн фунтів м’яса на рік.

10.

Пагорби регіону Палуза, що тягнуться вздовж кордону між штатами Айдахо і Вашингтон, — один з найбільш складних ландшафтів для вирощування пшениці. Але і врожайність ці землі дають немаленьку — 6,72 т/га.

Компанія Boyer Land & Cattle з банком в 40 тис. акрів сіє пшеницю на схилах, які часом досягають нахилу 45 градусів, і збирає спеціально модифікованими під такі поля комбайнами.

11.

Каруселі цього доїльного залу компанії Rosendale Dairy (Вісконсін) працюють 22 години на добу, пропускаючи 7900 корів тричі на день. На виході — близько 1 млн галонів молока в рік.

12.

Fair Oaks Farms (штат Індіана) — це і ферма, і навчальний заклад, і об’єкт агротуризму. Тут відвідувачам показують цикл вирощування свиней — від народження до продажу. Крім того, компанія займається ВРХ. Продуктивність ферми 80-90 тис. поросят і 30 тис. телят на рік.

13.

Сітка довжиною понад півмилі знята з висоти 376 футів на найбільшому риболовецькому кораблі США цього типу, що належить компанії Glacier Fish company’s Alaska Ocean. На цьому ж судні відбувається процес обробки улову, з якого виробляються 60 тис. фунтів рибного борошна і 125 тис. фунтів замороженої риби для гамбургерів, рибних паличок і сушімі.

За матеріалами The New York Times Magazine

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...