Продовження. Частина 2 тут

При посадці малини або суниці використовується досить багато механізованих робіт, отже йдуть витрати. Ви формуєте гряди, укладаєте плівку — вона продається, як правило, вже з отворами, які повинні бути розташовані в шаховому порядку.

Рослини повинні мати достатню відстань між собою — це ще і спрощує посадку.

Типи механізації посадки можуть бути різними. Це роблять і за допомогою пристосувань, на яких співробітник садить рослини лежачи.

Взагалі фермери використовують дуже багато саморобних пристроїв типу велосипедів для збирання ягід на Волині.

Поляки, болгари і серби зараз дуже багато працюють над механізацією вирощування малини

Рівне поле обійдеться дешевше, ніж грядоутворення, тому що немає додаткових витрат на техніку і трудові ресурси. З іншого боку, більшість грядоутворювачів відразу кладуть плівку.

У мульчуванні й агроволокном, і плівкою є свої плюси і мінуси, але ми виділяємо галочкою на слайді той спосіб, який беремо в наші найбільш оптимальні розрахунки як для органіки, так і для конвенції.

Зміни клімату сприяють тому, що багато фермерів перестали використовувати плівку. Від неї часто рослини запрівають. Але якщо температури влітку дуже високі, то фахівці рекомендують використовувати білу плівку — щоб не було опіку ягід. Її іноді використовують і для накриття взимку.

Щільність посадки. У більшої і меншої є свої нюанси. При меншій вона дозріє раніше, але мінус — відразу вся, і вам знадобиться більше людей на полі. На збір полуниці необхідно 15-25 чоловік на гектар.

При повільному дозріванні достатньо буде 11-12 чоловік, і собівартість збору буде меншою. При більшій щільності ви здешевите збір, але за один раз він буде меншим.

Важливо також, в якому регіоні ви знаходитесь. Зараз дефіцит робочої сили — проблема номер один для ягідників у всьому світі. Для суниці ефективної механізації, що добре окупається, поки немає.

Поляки, болгари і серби зараз дуже багато працюють над механізацією вирощування малини, причому не тільки над машинами. Але і над сортами — щоб більш щільна ягода при механічному зборі не обсипалася.

В Україні регіони дуже відрізняються один від одного. Наприклад, на Волині особливої проблеми з робочою силою немає — там мало високооплачуваної роботи.

щоб зібрати 1 кг цієї маленької ягоди, треба, м’яко кажучи, просто викластися надміру

Де велика концентрація робочих рук і місць, вирощування ягід стає великою проблемою. З одного боку, гарне рішення — кооперація ягідників у таких місцях. Але з іншого — що ви будете робити з робочою силою?

Тому якщо у вас є доступ до робочої сили, то можете грати в гру «швидкий збір», але краще не в перший рік. Щоб до вас на полі прийшли, наприклад 100 чоловік, вам потрібно в списку мати не менше двохсот.

Тому що хтось втомився, хтось не з’явився, хтось запив…

Збір ягід потрібно оплачувати покілограмово. Інші роботи, пов’язані з доглядом за полем, — як правило, погодинно.

Оплата праці залежить також від регіону та сортового складу. У Тернопільській області вона коливалася в межах 3-5 грн/кг, але у них здоровенна ягода. А на великому підприємстві у Волинській області, що має 60 га суниці і 450 га ягідників і садів, за зміну в пік сезону працювало в полі 1300 осіб, оплата коливалася від 2 до 10 грн за 1 кг суниці протягом сезону.

Очікування цього сезону: працівники будуть просити 400-500 грн на день, інакше вони поїдуть в Польщу

У них сорт Зенга Зенгана, і вони спеціалізуються на вирощуванні маленької каліброваної замороженої ягоди на експорт і не працюють на свіжий ринок взагалі. І ось щоб зібрати 1 кг цієї маленької ягоди, треба, м’яко кажучи, просто викластися.

Але є свій мінус й при зборі на переробку: його роблять відразу з видаленням плодоніжки — а це додаткова операція. Будь-яка процедура, зроблена на полі, дешевше тієї ж операції на заводі.

В кінці сезону ягоди мало того що мало, так вона ще й дрібна. Відповідно, в цей період оплата праці доходить до 10 грн за кг, бо інакше ніхто працювати не піде.

Орієнтуватися потрібно на те, щоб один збирач заробляв в районі 300-350 грн/день. За меншим люди просто не прийдуть. Очікування цього сезону: працівники будуть просити 400-500 грн на день, інакше вони поїдуть в Польщу.

Безвізовий режим дуже сильно вдарив по українських ягідниках, як, втім, і по всіх сферах економіки, де потрібна дешева робоча сила.

Для чого потрібен ретельний розрахунок у ягідному бізнесі і як його зробити, в наступній частині майстер-класу

Ірина Кухтіна, президент Асоціації «Ягідництво України»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.