Проект з вирощування малини і суниці польової ми починаємо з аналізу землі і води. У кожного з вас буде свій ґрунт.

Ми були в одному господарстві, де 12 га малини. І на одній цій ділянці виявилися різні ґрунти: тут — чорнозем, там — торф, пісок, тобто смугами. Це найскладніша земля.

Будь-яка ягода, що полуниця, що малина, — це живий організм, який має правильно харчуватися, і ґрунт – одне з джерел поживних речовин. Його стан – річ дуже критична, хоча підготовка ґрунту і не найвитратніша стаття витрат.

Майбутні фермери приходять до нас, наприклад, в березні і кажуть: «Нам треба терміново посадити в квітні». І якщо запитати, яка у них земля, вони, як правило, відповідають, що не знають.

Підготовка землі – досить серйозний шматок роботи. По суті це ваш перший рік життя як ягідника з того моменту, як ви вирішили обзавестися полем.

Наступний етап – підготовка інфраструктури. Інфраструктура плюс-мінус скрізь однакова. Вона включає і капітальні витрати. Але на цьому етапі починаються відмінності між органічними та неорганічними ягодами. По-перше, тому що різні можливості.

Конвенційне землеробство передбачає використання існуючої хімії, яка розроблена для рослин. Інструменти, які воно дає, більші і потужніші.

В органічному агро все працює на превентивних заходах. Ваше завдання — знезаразити, захистити, захистити до того, як щось сталося (зараження або хвороба), тому що потім інструментарій більш обмежений.

Якщо ми хочемо вирощувати на фреш-маркет і експортувати, нам знадобляться певні сертифікати (Organic standart, GLOBALG.AP). І у вас повинно бути не просто поле, а розмічена площа, щоб ви чітко знали, де і що будете робити.

У вас повинні бути туалети і рукомийники для працівників, дороги між ділянками, де б їздили ваші трактори. Зрошення має бути зі свердловини або водоймища.

Далі ми садимо підготовлений матеріал, доглядаємо і збираємо. Всі ці етапи описуються технологічною картою, яку складає агроном. У ній повинні бути прописані всі роботи за планом.

Типи вирощування також будуть різними. Малина або полуниця можуть вирощуватися в тунелях, у відкритому полі, з плівкою і без. У кожного способу є свої плюси, мінуси і додаткові умови.

Як правило, закритий грунт дорожчий, тому що потрібні тунелі та плівка, але він дає і більш контрольоване середовище. Ви захищаєтеся від впливу зовнішніх факторів – контролюєте середовище. І ґрунт вибираєте свій.

Але чим вища технологія, тим вона складніша. Всі фермери-професіонали, які працюють з високими технологіями, радять: починати займатися ягодами потрібно з відкритого поля.

Продовження читайте тут

Ірина Кухтіна, президент Асоціації «Ягідництво України»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...