Фото: Guidefest.com

В Україні поступово дорожачатимуть не тільки соціальні продукти — м’ясо, хліб, вершкове масло, а ще й яблука, усі види фруктів та ягоди. Такої думки Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

Він пояснює, що вирощування ягід стає все більш популярним бізнесом через високу рентабельність експорту. На зовнішній ринок продаються і свіжі, і заморожені ягоди.

Тому незважаючи на те, що полуниця зараз коштує дешевше, ніж торік, слід очікувати середньої ціни за рік вищої за рівень 2017-го, прогнозує фахівець.

Поки що споживчу інфляцію стримує курс гривні. Якщо на початку року за долар треба було викласти 29 грн, то зараз — 26. Другий фактор стабільних цін — наміри уряду не підвищувати рівень мінімальної зарплатні. Невідомо, наскільки відкладено прийняття рішення по даному питанню, але це точно не відбудеться до вересня, вважає Дорошенко.

Він констатує, що ціна на овочі в Україні вже досягла європейського рівня. А через активний експорт високий урожай уже навряд чи призведе до здешевшання всередені країни.

Наприклад, цьогоріч очікується отримати на 20% більше яблук, фруктів та ягід. «Але ми також поставимо чергові рекорди з експорту цієї продукції. Перш за все, до країн Європи», — пише Дорошенко на своєму Facebook.

Наступного року зростання вартості продовжиться. Тоді головними причинами вже будуть різниця в оподаткуванні і низька продуктивність в агросекторі та харчовій промисловості.

«Обладнання, яке морально застаріває за декілька років, низьке впровадження сучасних технологій, велика вартість залучення грошей, відсутність іноземних приватних інвестицій, корупційні ризики та ризики, пов’язані з війною, роблять українську продукцію надто дорогою», — додав він.

Окрім того, якщо ПДВ на продукти уряд не знизить до європейського рівня, то більшість продуктів в Україні коштуватиме на 11% дорожче за польські, вважає голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.