Частка фальсифікату молочної продукції немолочними жирами на ринку Росії не перевищує 8%. Така цифра отримана в результаті перевірки на федеральному рівні, яку виконували Росякысть, Россільгоспнагляд і Росспоживнагляд, передає «Інфагро».

У Росспоживнагляді кажуть, що дослідження стосувалися сиру 9%, питного молоко 3,2% і вершкового масла 72,5% жирності. У них взяли участь близько 250 федеральних і регіональних брендів.

Вийшло, що переважна більшість проб молока і вершкового масла відповідають усім обов’язковим вимогам (72 проби молока з 90 відібраних, 53 вершкового масла з 82 відібраних). Невідповідність в категорії «сир» виявлено за мікробіологічними показниками.

Фактично фальсифікація немолочными жирами виявлена лише у 8 пробах молока з 90 відібраних, в 6 пробах сиру з 73 відібраних.

Таким даними дослідницької служби не дуже вірять експерти, вважаючи, що цифра явно занижена. Наприклад, на думку Олексія Маняхіна, менеджера з продажу компанії «Суворово», частка неякісних продуктів на ринку на порядок вища. А цифра 8% не дозволяє вірити в об’єктивність перевірок якості.

Сумніви у достовірності заявленого результату перевірки (8%) висловила і Галина Моркова, гендиректор одного з торгових підприємств. Вона вважає, що фальсифікату на ринку більше, особливо в категорії твердих сирів, яка не входила у перелік досліджуваної продукції.

Деякі фахівці говорять про те, що узагальнена для всього молочного ринку цифра взагалі не показова, частка фальсифікату повинна визначатися окремо для кожної категорії продукції.

Нагадаємо, за оцінками учасників ринку, в Україні лише фальсифікованого масла до 40%. А загалом обсяги так званого «сірого» ринку молокопродуктів сягають 9 млрд грн. Це неякісна продукція, яка незаконно реалізовується в Україні. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.