Ідея цвіркунової ферми прийшла в голову Стіву Суонсону, коли він у 2013 році ознайомився з доповіддю ООН про продовольчу незабезпеченість та необхідність пошуку нових способів вирощування продуктів харчування, пише видання Willistonobserver.

«Я натрапив на звіт про їстівних комах і про те, що вони складаються з набагато більш стійких білків, ніж інші організми», — розповідає фермер з Уіллістона (Вермонт, США), у якого за спиною вже був ресторанний бізнес.

Суонсон вичитав, що для вирощування 1 фунта яловичини потрібно 1300 галонів білка, 1300 — для свинини, 943 — для курятини і лише 1,25 — для “цвіркунятини”.

Такий розклад, як не дивно, не здався йому спочатку комерційно привабливим. Тим не менш, Стів ризикнув і разом з дружиною Дженніфер організував у гаражі свого будинку ферму з промовистими тваринами і такою ж промовистою назвою Tomorrow’s Harvest.

«Ми запустили компанію ще до того, як самі спробували цвіркунів», — відверто каже Суонсон, відзначаючи, що у нього не було бізнес-плану, який він рекомендував би іншим.

Рік подружжя йшло шляхом проб і помилок — ті кілька цвіркунових ферм, що були в країні, не видавали своїх секретів.

Результатом експериментів, розпочатих у грудні 2016 року, стали відразу два продукти — заморожені цвіркуни і порошок з комах.

Суонсони налагодили їх продаж через інтернет, хоча одна з найбільших торгових мереж City Market вже зацікавилася порошком. Він служить білковою добавкою до різноманітних готових продуктів, зокрема, печива, хліба, макаронів, коктейлів і соусів.

Цілих цвіркунів зазвичай їдять смаженими. «Вони схожі на соняшникове насіння», – говорить Свенсон.

Цільова аудиторія Tomorrow’s Harvest — клієнти фітнес-індустрії та любителі еко-продуктів. Наприклад, вегани можуть зацікавитися цвіркунами через гуманний спосіб отримання такої їжі.

Природна тривалість життя цвіркунів — від 8 до 12 тижнів. За тиждень чи два до кінця цього терміну комах вводять в сплячку шляхом охолодження.

Суонсон годує цвіркунів органічним зерном, але для них підійдуть і перероблені харчові відходи органік-ферм. Послід цвіркунів також йде у справу — він використовується як високоякісне органічне добриво і коштує, за іронією долі, дорожче самих його “виробників”.

Суонсон сподівається завоювати цвіркунами американські ресторани і кулінарний світ у цілому. Нещодавно продукцією Tomorrow’s Harvest зацікавився відомий підприємець з Вермонта Алан Ньюман, власник садівничої та пивоварної компаній, а також бізнес-інкубатора.

В результаті Суонсони отримали для розвитку інвестиції в розмірі $600 тис. Це дозволило їм побудувати ферму площею 2500 кв. футів в промисловій зоні Уіллістона на 4 млн цвіркунів.

До речі, фіни не відстають від американців і теж випікають хліб з цвіркунів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.