За результатами першого кварталу 2018 року продовольча інфляція у країнах Європейського союзу склала 0,6%, тоді як в Україні — 4,4%. Темпи подорожчання продуктів харчування в ЄС були у 7 разів повільнішими, ніж в Україні, констатують в Економічному дискусійному клубі.

Аналітики звертають увагу, що драйверами продовольчої інфляції у січні-березні цього року як в Україні, так і в країнах Європейського союзу були фрукти та овочі.

При цьому споживчі ціни на плодоовочеву продукцію в Україні зросли на 18%, тоді як в ЄС лише на 1,5-2,7%.

Найвищу продовольчу інфляцію серед країн Європи у річному вимірі (березень 2018 р. до березня 2017 р.) мала також наша країна (+17,9%). Серед країн ЄС найбільше упродовж останніх 12 місяців зросли споживчі ціни на продукти харчування у Словаччині (+6,0%). У Греції, Ірландії та на Кіпрі ціни на продукти навіть знизилися у межах 1−2%.

До слова, серед країн колишнього СРСР, які розташовані в Європі, найвищий річній приріст споживчих цін за 1 квартал 2018 року зафіксовано у Білорусі (+2,0%).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.