Ціна на молоко в Україні за підсумками перших чотирьох місяців поточного року знизилася на 6,7%. За цей же період ціни на кормовий концентратний мікс для молочного тваринництва зросли на 32,9%, що викликає стурбованість серед фермерів-молочників.

Як повідомляє на своєму Facebook Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу ФАО, найбільшою проблемою молочників був соняшниковий шрот. В поточному році ціни на нього підскочили на 80,2%. Торік за цей же період ціни на шрот не змінилися взагалі.

«Фермери зараз вимушені шукати заміну соняшниковому шроту в раціонах, і тут вже непоганим варіантом стає фуражна пшениця, яка за звітний період подорожчала найменше з кормових компонентів – лише на 6,3%, — пояснює фахівець. —  Зараз це найдешевший кормовий компонент на ринку. Кукурудза також стала більш доступною на фоні шротів».

Традиційно найдорожчий компонент – соєвий шрот, теж подорожчав досить відчутно. І хоч в відсотках подорожчання було співставне з тим, що додала в ціні кукурудза, і в рази меншим, ніж зростання по соняшниковому шроту, в вартості однієї тони соєвий шрот додав понад 2100 грн.

«Отже, найбільшим викликом для молочників стають саме корми, і тут потрібно максимально залучати альтернативні можливості по використанню джерел білку, щоб не втратити прибутковість протягом періоду низьких цін на молоко», — робить висновок Ярмак.

Також він акцентує, що у квітні український молочний індекс (УМІ), що показує динаміку умовної прибутковості виробництва молока в професійних господарствах, знизився відразу на 13,3%. Це стало найрізкішим падінням індексу за більш ніж три роки.

«В останні так різко прибутковість виробництва молока падала в лютому 2015 року. Отже, кризові явища до ринку повертаються, — говорить Ярмак. — Саме це спричиняє бурхливу реакцію виробників молока на відносно незначне зниження цін на молоко, адже їхня прибутковість залежить не тільки від доходів, але й від витрат».

Для порівняння — минулого року УМІ в квітні знизився на 2,9%, в 2016 році – взагалі не змінився, а в 2015 році навіть зріс в квітні на 7%. Але тоді, визнає фахівець, прибутки були ще нижчими, ніж зараз.

Ярмак визнає — поки що ситуація не катастрофічна. Але тенденції в цінах на корми не можуть не лякати професійних молочників.

В подальшому все залежатиме від ефективності та кмітливості переробників в питаннях розвитку експорту молокопродуктів. А також від виробників, якщо вони, врешті, вийдуть на будівництво власного підприємства з переробки молока, підсумував економіст ФАО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.