Ще рік тому Олександр Щербина працював постачальником електрообладнання для промислових підприємств, а зараз став власником успішного органічного фермерського господарства «Дача» в Єлизаветівці (Житомирська область). Він купив два гектари землі, сертифікованої як органічна і підтримує цей стандарт, не застосовуючи ніяких добрив. Раніше це були ягідні угіддя, а новоспечений фермер побудував тут просторий комплекс для вирощування курей.

«Наш курник» організований згідно органічному стандарту. У органіці прописані правила утримання курей: норма – 6 курей на один квадратний метр. Також прописано кількість сідал і скільки має бути вільного вигулу. На вигульному майданчику – кожній курці відведено по 4 метри. Це зовсім інші умови, ніж на птахофабриках, де в тісній клітці живуть по 13 курей на метр», – говорить Щербина.

Птахів фермер вибирав по несучості. На фермі зараз дві породи: Тетра СЛ і Ломанн Браун. Яйця останніх привезли з Німеччини і інкубували самостійно, а добових курчат Тетра купували в Черкаській області та дорощували до птахів, які несуть яйця.

«Нашому курятнику вже рік. Півроку вони несуться. Яйця як продукт продаємо на внутрішньому ринку. Курки за своєю природою несуть одне яйце на добу, але є періоди, коли вони несуться рідше, тому що на них теж впливає зміна температур, погодні умови. У нас поголів’я зараз становить 400 курок і несуть вони 250–300 яєць на добу», – говорить фермер.

Що стосується раціону, то місцеві кури споживають виключно органічне зерно кукурудзи, гороху, висівки, тому і яйце вважається органічним. Також курям Щербини заборонено давати м’ясо-кісткову або рибну муку, тому що вони вважаються продуктами переробки відходів. Зате влітку вони доповнюють свій раціон комахами і всім, що знайдуть на вільному вигулі.

Тут же фермер вирощує і хробаків. Але не для курей, а для огірків. Каже, що від черв’ячного соку корнішони в його теплиці буйно ростуть і плодоносять.

«Наші огірки ми підгодовуємо соком, який дають каліфорнійські хробаки. Це продукт переробки хробаками органічних залишків. Отриманий сік ми розбавляємо водою 1 до 10 і потім підгодовуємо наші рослини», – ділиться фермер.

За тиждень огірки в теплиці Щербини в розмірі досягають близько 20 см.

Зараз його полікарбонатна теплиця, площею в 280 кв. м з батареями і обприскуванням працює цілий рік, але завдяки гарному попиту на продукцію, фермер готується до її розширення.

«У цьому році я взяв в оренду ще 10 га землі і є люди, які хочуть здати мені свої наділи в оренду. Але цей процес буде складнішим, так як землі у них не органічні, і можуть бути переведені в органіку тільки через кілька років», – говорить Щербина.

У найближчих планах фермера – добудувати ще невелику ферму і збільшити кількість курей, а також почати вирощувати органічних поросят.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.