В Україні почали з’являтися передумови до розвитку нового класу виробників молока – малих сімейних ферм. Не настільки важливо, об’єднані вони в кооперативи чи ні. Набагато важливіше, що вони розуміють, що виробництвом молока потрібно займатися на професійному рівні, пише Світлана Жаглова, директор департаменту закупівлі сировини «Клуб сиру» в своєму блозі на сайті Infagro.

За її власними оцінками, кількість таких виробників поки дуже маленька, а частка їх молока в загальному обсязі молока від населення становить менше 1%. Але їх продукцію вже не можна відносити до цієї категорії. Жаглова відносить молоко, вироблене в малих сімейних фермах до категорії фермерського молока, адже мова йде про виробництво сировини зовсім іншої якості.

За словами Жаглової, на малих сімейних фермах стадо складається з 5-50 корів. Сім’ї, що починають такий бізнес, за допомогою механізації прагнуть полегшити свою працю, намагаються забезпечити належну якість молока, підраховують вартість виробництва і витрати.

Крім того, форми і можливості співпраці переробників з подібними сімейними фермами зовсім інші, ніж з населенням. Тут також можлива й інша цінова політика. Такі ферми можна мотивувати до збільшення обсягів поставок і підвищення якості.

Гарною підмогою для розвитку малих сімейних ферм можуть стати державні програми, які покликані допомогти таким виробникам. Жаглова впевнена, що якщо хоча б частина грошей, передбачених ними, дійде до людей, це могло б мотивувати сільських жителів займатися виробництвом якісного молока.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.