Віктор Чиркін вивчав теологію в США та після повернення будував успішну кар’єру менеджера в Харкові, але 2014 року вирішив перебратися до батьків і зайнятися виготовленням сиру та випіканням хліба. Їх сімейне господарство знаходиться у с. Ставище неподалік Білої церкви на Київщині, поряд з лісовим масивом, тому і назву отримало «Лісова ферма». У господарства 45 соток землі, 2 га бабусиного паю та 1 га орендований під сіножать.

Через рік після переїзду Віктор Чиркін почав експериментувати з виготовленням сирів.

Залучила його до цього заняття мама, яка завдяки інструкціям в інтернеті самостійно навчилася виготовляти кілька видів сирів. Потім молодий фермер почав шукати інформацію про сироваріння у зарубіжних виданнях. Без помилок, звісно, не обійшлося, але великої їх кількість вдалося уникнути після того, як збудували сирний погріб, який дозволив сирам визрівати у правильних умовах.

Спочатку сир виготовляли виключно для власного вжитку, потім – почали продавати знайомим, а сьогодні клієнти часто знаходять «Лісову ферму» у соцмережах і роблять замовлення через них, або купують на ринку в Білій Церкві, куди їх періодично привозить сам сировар.

За словами фермера, своїми сирами він задоволений, оскільки зміг досягти високих смакових якостей без додавання заквасок, як це робили у давнину, проте йому є ще куди рости та чому вчитися.

Усі сири наразі є експериментальними, пояснює власник «Лісової ферми», тому постійного асортименту поки немає.

Для виготовлення сирів на фермі використовують переважно молоко від власних кіз, яких у господарстві порядка 10-15, а в сезон поголів’я сягає і 50 голів (молодняк, ремонтні тварини).

Ще один продукт «Лісової ферми», що користується неабияким попитом – бездріжджовий хліб з цільного зерна. Спочатку його випікали з власного цільнозернового борошна, але зараз муку закуповують у надійних виробників.

Цього року у планах власників «Лісової ферми» – обладнати окреме приміщення для сироварні та окреме для пекарні, збудувати професійну піч. Саме ці два напрямки у майбутньому збирається розвивати молодий власник.

Проте, великого промислового виробництва все одно не буде: ферма виготовлятиме продукцію для своєї сім’ї, а надлишки продаватиме.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.