Останні два роки вартість м’яса зростала більшими темпами, ніж середня зарплата. Таким спостереженням на своєму Facebook поділився Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

Зокрема, за останні два роки — із квітня 2016 по квітень 2018 року — вартість м’ясного кошику та яєць зросла на 60%. По крайній мірі, про це свідчать офіційні дані Держстату. У той же час середня зарплата зросла на 59%.

Мінімальна заробітна плата за цей же час стала вище на 170%. У березні 2016 року мінімальна заробітна плата в Україні становила 1378 грн, а середня – 4920 грн. На березень 2018 року мінімальна вже дорівнювала 3723 грн, а середня – 7828 грн. Тобто, люди з невисокими доходами мали би збільшити споживання м’ясних виробів.

«Але враховуючи їх загальну купівельну спроможність ці люди перші відмовляються від вживання м’яса та яєць», — констатує Дорошенко.

Фахівець також уточнив, що м’ясного кошика, вартість якого порівнювалась за останні роки, увійшли всі види м’яса та ковбасні вироби, які підлягають державному моніторингу: свинина, яловичина, сало, куряча тушка, варена ковбаса 1 ґатунку, курячі яйця.

Усі види продуктів за рік подорожчали від 42% до 145. Яйця додали в ціні 145%, сало – 76%, свинина – 69%, варена ковбаса – 52%, яловичина – 49%, курка-бройлер – 42%.

Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика з яйцями, то на початок квітня 2018 року він коштував 470 грн, тоді як на середину квітня 2016 року його вартість становила 293 грн. Тобто індекс м’ясного кошика майже за два роки зріс на 177 грн.

Водночас інфляція з березня 2016 року по березень 2018 року склала 26,6%. Тобто м’ясний кошик дорожчав удвічі скоріше за інфляцію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...