Kak Zamorozit Malinu V Morozilke

Виробництво заморожених продуктів — досить прибуткове заняття. Окупність такого бізнесу залежить від наявності хороших ринків збуту, якості продукції та обсягу продажів, в середньому вкладені інвестиції повернуться через 3-5 років, передає «Мій бізнес».

Видання наводить у приклад малину. Середня ціна продажу ягоди на внутрішньому ринку на подальшу заморозку становила 15-18 грн/кг. Але якщо мати власну або кооперативну заморозку, можна отримати чисту ціну на рівні 40 грн/кг, продаючи продукцію як сировину. Отже, ціна зростає більш ніж вдвічі.

Брендована продукція, яка йде на експорт в ЄС, буде коштувати 80 грн/кг. Якщо ринок збуту — Південно-Східна Азія, ціна збільшиться до 300-350 грн/кг, що у 18 разів більше від стартової ціни.

Аналітики зазначають, що останні 2 роки в Україні спостерігається підвищення урожайності фруктів і ягід. Така тенденція продовжуватиметься, оскільки більшість виробників просто не знають, куди подіти надлишки врожаю на складах. Їх вартість знижується, а фермери намагаються збути врожай до того моменту, як він зіпсується. Це грає на руку переробникам, які при дешевизні сировини не втрачають у кінцевій вартості.

Поки заморожуванням в основному займаються великі компанії з переробки м’ясної продукції, напівфабрикатів та морозива. Головна причина в тому, що заморозка вимагає недешевого обладнання та складських приміщень для зберігання.

З іншого боку, сам процес виробництва включає нечисленні етапи і досить швидко окупається. А заморожені продукти можна зберігати на складах до 2-х років.

До речі, за останні кілька років кількість імпортної замороженої продукції на українському ринку скоротилася на 60%. При цьому експорт демонструє зростання.

З липня 2017 року по січень 2018 року Україна відправила на зовнішні ринки рекордний обсяг замороженої малини – 8,7 тис. тонн. Майже вся продукція постачалась до країн ЄС.