Ємність ринку органічних овочів щорічно зростає на 10-15%. Станом на 2017 рік вона становила близько €40 млн. Про це в своїй колонці на Agravery розповів Андрій Мокряков, провідний аналітик компанії Pro-Consulting.

За словами експерта, органічні овочі — це сегмент, який зростає постійно. Їх вирощування для дрібних фермерів не є значно дорожчим, ніж вирощування звичайних овочів, проте вартість набагато вища.

Цей тренд продиктований збільшенням попиту на здорове харчування і простежується як в Україні, так і за кордоном — підприємствам з ліцензією «Органік» набагато простіше налагодити експорт своєї продукції.

Також позитивну динаміку демонструють сегменти тепличних огірків і помідорів.

«Кожен з них з 2010 року зріс більш ніж вдвічі, і продовжує рости, оскільки теплиці забезпечують більш одного врожаю в рік, згладжують вплив погодних умов і розтягують сезон для овочівників», — пояснює Мокряков.

Загалом на сьогоднішній день в Україні виділяється 12 ключових овочевих культур. Це картопля, огірки, помідори, капуста, буряк, морква, цибуля, часник, перець, кабачки, баклажани і гарбуз. З цих 12 культур 9 показали зростання в період 2010-2016 рр.

За даними Мінагрополітики, у 2017 році Україна зібрала 8,7 млн тонн овочів відкритого грунту, і ще 560 тис. тонн — тепличних. Найбільше було зібрано помідорів (2,26 млн тонн), капусти (1,6 млн тонн) та цибулі (майже 1 млн тонн).