У 2019 році в Україну може повернутись мода  на чорну смородину та порічки. Мова йде про промислові плантації, підлаштовані під механічне збирання ягід. Такої думки Олександр Ярещенко, заступник директора інституту садівництва НААН.

«Доступний садивний матеріал зіграв злий жарт з українськими садівниками в 2010-2013 роках, саме тоді смородина була фаворитом серед інших ягід. Ціни в той час були більш ніж привабливі, і в бізнес увійшло багато непрофесіоналів, які швидко отримали розчарування», — цитують Ярещенко в «Шуварі».

За його словами, швидка смородинова експансія проходила без належної підготовки грунту, нерідко — без кваліфікованого персоналу, з недотриманням агротехнології й інфраструктурою, яка не встигала за розвитком виробництва. Наслідком стала низька продуктивність плантацій та швидке старіння насаджень.

«Такі плантації балансували на межі рентабельності, а частина просто була збитковою. Тому в останні 2 роки значну частина насаджень було розкорчовано», — каже фахівець.

Втім він вважає, що саме зараз час загадати про потужний потенціал України у вирощуванні і чорної смородини і порічок. Станом на початок квітня чорна смородина лишається найбільш доступною за ціною замороженою ягодою, українські переробні підприємства закуповують її по 18-20 грн/кг (0,56-0,62 €/кг). Для порівняння, заморожена вишня, яку переробники дуже часто замінюють чорною смородиною, сьогодні коштує 85-90 грн/кг (2,6-2,8 €/кг).

«Це чи не єдині позиції серед популярних ягід, які можна без проблем збирати комбайном. Завдяки цьому собівартість ягоди буде відносно низькою і це  дозволить отримувати виробнику гарантійний прибуток. Сучасні сорти та техніка для збирання дозволяють зберегти якість смородини та порічок  на досить високому рівні для подальшої заморозки», — каже Ярещенко.

За даними «Шувару», Україна входить в ТОП-3 виробників смородини та порічок у світі. В Україні, Польщі та Росії збирають 80% світового врожаю цих ягід. Щороку Україна збирає близько 25 тис. тон  смородини та порічок з площі 5000 га. З 2014 року плантації під цими ягодами постійно скорочувались на 3-4%, порічки взагалі вирощують поодинокі фермери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...