Через високий попит для експорту в Європу українські фермери активно нарощують площі під квасолею. За оцінками Baker Tilly, до 2020 року посіви збільшаться на 100% і складуть 75-85 тис. га, передає БізнесЦензор.

Найбільше в українській квасолі зацікавлені Румунія, Італія, Німеччина, а також Туреччина і ОАЕ.

Перевагою України для постачання квасолі в країни ЄС є вигідне географічне положення. За рахунок цього вона може випередити своїх основних конкурентів — Китай, США, Канаду, Аргентину та Бразилію.

Інтерес до квасолі обумовлений споживчими цінностями. За кількістю білку квасоля не поступається м’ясу, містить вітаміни групи В, С та інші корисні речовини.

Вирощувати культуру непросто — вона чутлива до заморозків, вимагає ретельного відбору насіння і не менш ретельного висіву. Сіяти квасолю необхідно в прогрітий ґрунт, і особливо ретельно стежити за рівнем вологи, адже її надлишок веде до хвороб, а недолік — до недобору врожаю.

Тому квасолю в Україні вирощують переважно дрібні фермери. Серед великих виробників проект з вирощування квасолі є у «Сварог Вест Груп».

До слова, на внутрішньому ринку попит на квасолю поки невисокий. Залежно від сорту ціни коливаються від 18 тис. до 20 тис. грн за тонну.

За оцінками фахівців, витрати на гектар квасолі складають приблизно 10 500 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.