Заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України, селекціонер Олександр Ярещенко розповідає про найближчі перспективи для ягідних культур в Україні*.

Тенденції плодово-ягідного ринку дуже чітко вимальовує динаміка закладання їх насаджень. Відбувається суттєве нарощування закладання ягідників кущових, а також горіхоплідних та кісточкових культур, проте зменшуються площі закладання зерняткових культур. Зокрема, у 2016 році ягідників закладено на 29% більше, ніж за попередній рік – 695 тис. га проти 540 тис. га. Тобто садоводи намагаються розвивати більш прибуткові напрямки з експортним потенціалом. У підсумку в 2017 році стався бум експорту ягід – загальний обсяг їх постачання на зовнішні ринки перевершив показники трирічної давнини у 4 рази, причому як свіжої продукції, так і замороженої.

Головні тренди ягідного ринку на 2018-2019 роки по окремих культурах :

  • Бум на чорницю продовжиться, ринок буде зростати, прискориться міграція культури у закритий грунт.
  • Бурхливе нарощування площ під малиною призупиниться, активізується розвиток кооперації дрібних виробників, збільшиться вирощування літніх сортів.
  • Буде розвиватися сегмент суниці садової закритого грунту, ягоди пізньостиглих сортів йтимуть переважно на переробку, частина з них має шанс потрапити на зовнішні ринки.
  • Площі під смородиною стабілізуються, або навіть зменшаться, низькі ціни будуть спонукати садівників переходити на механізований збір врожаю. У 2019 році варто подумати про закладання нових плантацій.
  • Жимолость – найбільш маржинальна ягода серед нішевих у середньостроковій перспективі, але поки що з дуже обмеженим обсягом ринку.
  • Швидка окупність ожини збережеться, але ягода залишиться нішевою.
  • Порічка червона буде в ціні, найбільш маржинальна порічка – шпалерна. Аґрус вдало доповнить асортимент садоводів.

У більшості сегментів ягідного ринку протягом найближчих двох-трьох років будуть відбуватися суттєві і численні зміни.

Темпи зростання ринку чорниці високорослої (лохини) сповільняться, та все ж приріст збережеться на рівні до плюс 15-20% щорічно. Хоча так званий бум у цьому сегменті ще триватиме. Зараз чорниця високоросла залишається у тренді, це наше майбутнє щонайменше на 2-3 роки. Разом з тим насадження будуть переходити в закритий грунт. Ранні сорти існуючих ягідників зараз накривають – для отримання ранньої продукції і збуту її за преміальною ціною. Власне ціни на внутрішньому ринку стабілізуються, а якщо і просядуть, то несуттєво. Крупні виробники орієнтуються на експорт, в тому числі на органічний, на ринку починається процес кооперації.

Темпи зростання ринку лохини сповільняться

Передумовою подальшого розвитку ринку стало стрімке нарощування насаджень ягоди. Площі під чорницею за 10 років зросли, за власними дослідженнями, в 10 разів. В 2007 році цю культуру було закладено лише на 134 га, а в 2017-му – вже на 1523 га, за останній рік площа закладання ягідників збільшилась на 46%. Валовий збір чорниці теж стрімко зростає, в 2017 році він перевищив показник у 3000 тонн. Частка експорту офіційно виробленої ягоди за останні 4 роки злетіла з 1% у 2013 році до 85% у 2017-му.            

Буде активно розвиватися сегмент суниці садової закритого грунту. Це дозволить садівникам продавати ягоду за преміальною ціною.

 

Закритий грунт, сорти нейтрального дня, позасезонна продукція – один з непростих технологічно, але перспективних напрямків. Тому він буде активно розвиватись. Є досить яскраві приклади, коли компанії дуже динамічно нарощують закриті площі під суницею. Приміром, компанія «Беррі Комерц». І все-таки, площі під цією культурою суттєво не зростатимуть. Трендом стане перехід з кількості в якість. Адже є велика проблема – дефіцит робочих рук, особливо при збиранні врожаю (і не тільки суниці). Як збирати вирощену продукцію – це величезний знак питання. Ранню продукцію буде вирощувати переважно південь країни, на свіжий ринок також буде постачати продукцію Закарпаття. Пізня група сортів, яку вирощує центральна та західна частина України, буде орієнтована переважно на переробку, заморозку. Зараз така структура вже формується. Реальний експортний потенціал є у замороженої суниці. Щодо свіжої, то тут більше запитань, ніж відповідей, враховуючи сьогоднішню ситуацію з зовнішніми ринками, особливо східного спрямування.

Реальний експортний потенціал є у замороженої суниці

Нинішні обсяги комерційного виробництва малини щонайменше в 1,5 разів більші за офіційні дані. Експорт малини замороженої в 2017 році сягнув рекордних 13,3 тис. тонн, що в 5-10 разів перевершує показники по інших ягідних позиціях. Проте бум останніх двох років по суперактивному нарощуванню площ закладання цієї культури спаде. Відбуватиметься пересегментування насаджень малини. Є перші вдалі приклади розвитку кооперативного руху, наприклад на Львівщині. Ягідники, які були в категорії насаджень населення, будуть переходити в формат насаджень юридичних осіб, кооперативів. З прицілом на якісну післязбиральну доробку, можливо – переробку, і на експорт.

Минулий рік також продемонстрував яскраву картинку того, що з не дуже якісною продукцією про достойну ціну слід просто забути. Переробні підприємства дуже чітко регулюють цей ринок. На продукцію, яка поставлялась з дому, з присадибних ділянок, та ще й невеликими партіями, ціна падала до 10-12 грн/кг. Тоді як підприємства, що мали контракти з переробниками або свою переробку, тримали достойний рівень ціни. Буде відбуватися також вирівнювання перекосу, що склався на користь ремонтантних сортів малини. В 2016-2017 роках ягідників таких сортів закладалося, мабуть, вдвічі більше, ніж літніх. Але у зв’язку з проблемами у реалізації малини на переробні підприємства, цей перекіс вирівняється.

Зросте і доля органічного сектору. Експортний потенціал у замороженої малини зберігається, особливо у ягід екстра-класу. Другосортна продукція на ринку нікому не потрібна.

Площі під смородиною зменшаться

Площі під смородиною зменшаться за рахунок розкорчування невдало створених та відпрацьованих насаджень цієї культури. Механізований спосіб збирання стане єдиним, безальтернативним для промислових за площею насаджень (від 10-15 га). Ціна на ягоду на ринку не дозволяє збирати її вручну, відтепер – тільки комбайнами. Після такого збору ягоди будуть направлятися на переробку та заморозку. Ціни збережуться на рівні 2017 року, навряд чи вони в опті впадуть в нинішньому сезоні нижче 12 грн/кг. В 2019 році прийде час подумати про смородину знову – ціна, зазвичай зростає, коли всі розкорчовують свої насадження.

Є перспективи і у жимолості. Я в цю нішеву ягоду вірю. Це непогане доповнення до смородини та чорниці. Є можливість механізованого збору. У Польщі під жимолость віддали вже 2 тис. га, а за іншими оцінками навіть до 3 тис. га. В Україні поки що цю ягоду культивують на площі сумарно близько 100 га. Жимолость – найбільш маржинальна культура серед нішевих у середньо- та довгостроковій перспективі. Вона приваблива для вирощування на всій території України, окрім півдня країни і Закарпаття.

Жимолость – це непогане доповнення до смородини та чорниці

Ожина вирізняється швидкою окупністю. Але сортів комерційного значення небагато. Найбільш комерційно цінними, на нашу думку, є такі, що поєднують ранньостиглість і високу товарну якість ягід, приміром, такий сорт ягід як Карака Блек. До того ж, ці сорти можна успішно вирощувати на шпалерах з подальшим укриттям на зиму. В цілому ожина поки що залишиться в категорії нішевих. Найбільші перспективи для неї – в південних регіонах і на Закарпатті, де менша вірогідність підмерзання. Основні продажі ожини передбачаються переважно на ринку свіжої ягоди, в курортних зонах.

 

До порічок червоних проявляють зацікавленість переробники ягід. Це вдала сировина у виробництві соків із забарвлених ягід. Зараз порічки – в ціні, адже вони дорожчі в 2-3 рази за смородину чорну. Найбільш маржинальні порічки – шпалерні. Культура перспективна як «розширювач» асортименту для садівників, особливо для тих, хто працює з рітейлом і переробниками. Аґрус теж є нішевим «розширювачем» асортименту. Забарвлені сорти більш перспективні для свіжого ринку, зелено плідні – для переробки.    

*у матеріалі використані тези доповіді на бізнес-форумі «Ягоди 2018UA»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.