За останні роки все більша кількість людей починає піклуватись про правильність харчування. Виробники харчової продукції змушені реагувати на нові віяння у їжі.

Baker Tilly виділила основні харчові тренди цього року та прогнозує, що найближчим часом корисне харчування стане пріоритетом для продовольчої індустрії.

Органічна їжа

Споживання органічних продуктів у світі продовжує зростати. За даними Forbes, у 2016 році глобальний ринок органічної продукції оцінювався в $43 млрд. В США органічні продукти займають 5,3% від усіх роздрібних продажів продовольства.

У країнах ЄС один житель в середньому споживає органічної їжі на суму 53,7 євро. В Україні ж цей показник значно менший – всього 3 євро на одного жителя. Втім, сільськогосподарські угіддя, сертифіковані як органічні за останні 5 років в Україні збільшились на 54% і складають 421,5 га.

Зростання популярності органічної їжі підтверджує придбання компанією Amazon за $13,7 млрд мережі магазинів здорового харчування Whole Foods Market.

Нові рослинні дієти

Рослинні дієти залишаються в тренді. У 2018 році експерти прогнозують зростання обсягів виробництва рослинних замінників м’яса, яєць і молочної продукції. З’являються також нові види продукції цього сегменту. Приміром, джекфрут використовують як замінник м’яса, а імпортери екзотичних фруктів заявляють про збільшення попиту на продукцію.

За словами Андреа Нордбю, шеф-кухара компанії Purple Carrot, що спеціалізується на приготуванні рослинних страв, у харчуванні будуть переважати рис з овочами, цвітна капуста, гриби та селера. Також у закладах харчування очікується поява новинки – кокосового банану.

Трав’яна дієта для худоби

Останнім часом спостерігається збільшення попиту на м’ясо худоби, яка вигодовувалась травою. За даними Star Tribune, обсяги продажів такого м’яса за 4 роки зросли у 16 разів і у 2016-му становили $272 млн. Тоді як продажі м’яса тварин, що були вирощені на зерновому кормі, знижуються протягом останніх років. Експерти прогнозують, що тенденція зростання продажів трав’яного корму збережеться – компанії, що спеціалізуються на його випуску, планують збільшити пропозицію у цьому сегменті.

Здорове дитяче харчування

Все більше набирає популярності приготування дитячого харчування з доставкою додому. Приміром, американська компанія Once Upon a Farm пропонує безліч унікальних рецептів здорових страв для дітей, виготовлених поварами.

Новий погляд на жири

У світі зростає популярність дієт із високим вмістом жирів, таких як кето та палео. Ставлення людей до олії змінилось у кращий бік. Зараз існує досить поширена думка, що вона корисна для здоров’я. Втім, оливкова олія вже відживає своє. На її місце приходить масло з морських водоростей, яке не розпадається за високих температур та насичене жирними кислотами омега -9, що є дуже корисним для організму.

Їжа з рослинних відходів

Набирає обертів використання всіх частин рослин для приготування їжі, так званих субпродуктів. Таких як цибулеве лушпиння у бульйоні, або песто з морквяного бадилля.

 Їстівні квіти

За прогнозами представників європейських харчових компаній їстівні квіти стануть компонентами в багатьох стравах. Приміром, у каві, або фруктовому морозиві. До того ж, пелюстки квіті замінять зелень у гарнірах різних страв. Найбільш популярними будуть квіти гібіскуса та бузини.

До речі, в Україні також вирощують їстівні квіти, міксують їх із зеленю та овочами. Такий мікс із квітів коштує 60 грн за упаковку.

Близькосхідна кухня

Цього року все більшої популярності набуває кухня країн Близького Сходу, в якій широко застосовуються такі продукти, як нут, квасоля та сочевиця. Також вона багата різними корисними спеціями, приміром тмин та гранат, які містять велику кількість антиоксидантів. Популярними у східній кухні також є спеції харісса і кардамон та такі страви, як варення з помідорів і тахіні (кунжутна паста).

Органічна функціональна їжа

Все більше зростає попит на функціональну їжу. Приміром, використання у їжі адаптогенних рослини, які стимулюють захисні сили організму. Сьогодні на основі цих рослин з’являється все більше страв, які є дуже корисними та смачними. Також їх можна використовувати як доповнення до основного меню.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.