Легалізація малих винарень в кінцевому результаті забезпечить позитивний ефект для всього вітчизняного ринку. Виробників стане більше, вони конкуруватимуть між собою, а якість вина покращуватиметься. Такої думки Іван Плачков, засновник та власник сімейної виноробні «Колоніст», що займається виготовленням вин преміум класу.

«При величезному потенціалі в Україні працює лише 50-60 виробників. Для порівняння, у Франції їх 63 тисячі», — каже Плачков. Але з прийняттям нового законопроекту кількість виробників зростатиме.

Алгоритм отримання дозволу на виробництво для малих підприємств стане набагато простішим: не доведеться отримувати півтори сотні дозвільних документів. Як і мати свою лабораторію — можна співпрацювати з великими винарнями й користуватися послугами їх лабораторій.

«Ми цілком підтримуємо прийняття законопроекту, — говорить винороб і додає, що посилення конкуренції на ринку не боїться. — Винороби не конкуренти, вони — колеги».

Фото: Good Wine

На його думку, подібний законодавчий крок — це інтеграція до європейських цінностей. Невеликі підприємства зможуть виготовляти й продавати свою продукцію офіційно в торгових мережах, навіть маючи 3-5 гектарів виноградників. Отже, це зменшить тінізацію бізнесу.

А якщо продукція якісна, то на неї завжди знайдеться свій споживач, вважає Плачков. І чим більше буде виробників, тим більшим стимулом стане покращення якості вина.

Нагадаємо, компанія «Колоніст» працює в Україні з 2005 року. Виробничі потужності знаходяться на півдні Одеської області.

Окрім традиційного виноробства «Колоніст» нещодавно зайнявся виробництвом натуральної косметики. Як складові продукції використовують виноградні кісточки та шкірки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.