Українські яблука скоро захоплять ринки світу. Так вважає Валентина Лановенко, президент академії органічного садівництва Ecogarden.

Але вітчизняним виробникам треба подолати декілька проблем. По-перше, щорічний врожай яблук стабільно не перевищує 1,2 млн тонн, що дуже мало, аби нагодувати світ. По-друге, безліч країн починають віддавати перевагу органічній продукції. А ще — світ давно споживає якісну продукцію, і над цим українським виробникам теж варто попрацювати.

«Середня вартість, яку отримують фермери у світі за кілограм органічних яблук із саду, становить близько 90 євроцентів. У роздрібі вони вже коштують в 2-3 рази дорожче», — розповіла Лановенко в ефірі радіо «Колос».

За її спостереженнями, попит на таку продукцію зростає стрімкіше, ніж пропозиція. Сировини постійно не вистачає.

«Дві-три компанії, з якими я спілкувалася, сформували запит на закупівлю в Україні 2-3 тис. тонн органічних яблук щороку. Але загалом таких компаній набагато більше. Вони готові купувати органічні яблука як сировину, — розповідає фахівець. — Чи добре це для України? Так, це плюс для виробника. Але в органічній сфері країна ще має про себе заявити — як про постійного і надійного постачальника».

Органічні зернові культури та насіння теж раніше експортували як сировину. Зараз за кордон постачаються органічні крупи, органічна олія. Нам довіряють, і у нас купують.

Лановенко акцентувала, що українські органічні яблука в якості сировини готові купувати від 30 до 60 євроцентів за кілограм. Враховуючи, що Голден Делішес на прищепі дає 50 т/га і вище, то вирощувати органічні яблука на сировину все одно вигідніше, ніж товарні для внутрішнього ринку.

До слова, торік із України експортовано близько тисячі тонн органічних яблук. Переважно це яблука старих насаджень, тому ціна на них була невисокою – через неоднорідність сорту та відсутність калібровки.

Потенціал нових інтенсивних садів набагато більший. Вони дають не 3-5 т/га, а 40 і вище.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.